Totul Despre Cafea – Ghid Practic

Atunci cand vine vorba de o bautura energizanta si plina de nutrienti benefici, cea mai buna alegere o reprezinta o ceasca de cafea proaspat macinata. Pe langa informatiile foarte interesante referitoare la compusii chimici din cafea, este crucial sa stii cat mai multe despre diferitele tipuri de bauturi pe baza de cofeina, cat si despre modul de preparare al acestora.

Ce tip de cafea trebuie sa folosesti?

In functie de bautura pe care iti doresti sa o prepari, va trebui sa alegi unul din gradele de macinare amintite mai jos. Ca regula generala, cu cat mai fina cafeaua, cu atat mai mic timpul de expunere si cu atat mai mare presiunea.

In general, pentru bauturile preparate acasa, poti folosi un grad de macinare Mediu, iar pentru bauturile preparate intr-un mediu profesionist, poti merge pana la cafea Extra fina. Totusi, utilizarea gradului de macinare gresit iti poate afecta in mod grav aroma obtinuta, oferindu-ti o bautura fie prea amara, fie lipsita de gust.

Daca vrei sa prepari un Ristretto sau o Cafea Turceasca, atunci va trebui sa folosesti cafea Extra Fina. In cazul in care folosesti cafea Fina, poti prepara una din urmatoarele bauturi:

Pentru gradul de macinarae Mediu Fin, ai la dispozitie bauturile realizate prin metoda Aeropress sau Pour-Over, in timp ce textura cu finete Medie iti permite sa folosesti fie Aeropress, fie metoda Sifonului.

Cafeaua Medie grunjoasa necesita ceva mai multa atentie si este potrivita pentru masinariile profesionale de tip Chemex sau Cafe Solo.

Atunci cand vine vorba de textura Grunjoasa, singurele doua modalitati de a prepara bautura pe baza de cafea sunt Presa Franceza (French Press) si metoda Cold Brew.

Ultima, dar nu cea din urma textura, Extra grunjos, necesita utilizarea metodei Cold Brew sau a renumitului Cowboy Coffee.

Tipuri de bauturi pe baza de cafea

Atunci cand mergi intr-o cafenea, ai la dispozitie un meniu relativ flexibil pentru a iti alege bautura preferata. In functie de preferintele tale, unele bauturi inclina spre un gust mai aromat-dulceag, in timp ce altele iti ofera din plin gustul autentic de cafea.

Pentru a intelege mai bine ce tip de bautura pe baza de cafea ti se potriveste, ti-am pregatit o scurta descriere a fiecaruia din cele mai populare tipuri de cafea servite la nivel mondial.

Caffe Latte

Latte este forma scurta a Caffe Latte. Este o bautura pe baza de cafea care contine espresso si lapte aburit. Numele sau provine de la caffé e latte care inseamna cafea si lapte in italiana. Reteta recunoscuta international folosita la prepararea unui latte contine:

  • Una (sau doua) shot-uri de espresso – 30 (60) ml;
  • Lapte – 210 (180) ml;

Cafeaua se toarna peste laptele incalzit. Cea mai populara varianta de latte se numeste latte cu gheata. Contine aceleasi ingrediente, dar laptele se adauga fara incalzire prealabila. Espresso-ul poate fi uneori congelat în avans pentru a evita încălzirea băuturii.

Espresso

Espresso este un tip de butura pe baza de cafea care se prepara folosind apa, clocotita si boabe de cafea macinate fin. De obicei, este mai densa si mai puternica decat cafeaua preparata prin alte metode. Cu toate acestea, din cauza dimensiunii mici a portiei, continutul total de cofeina este mai mic in comparatie cu alte bauturi pe baza de cafea.

Procesul de preparare face ca apa fierbinte sa fie fortata cu ajutorul presiunii prin cafeaua compactata. Este foarte important sa folosesti cafea macinata fin, astfel incat aroma sa se raspandeasca uniform. Aceasta bautura este, de obicei, preparata folosind aparate special destinate.

Numele sau provine de la cuvântul italian care inseamnă expres. Este o referire directa la timpul scurt necesar pentru prepararea acestei bauturi. Cea mai populara variantă a espresso-ului se numeste Freddo Espresso si este o bautura creata in Grecia. Cu toate acestea, reteta este diferita. Pentru a pregati varianta rece, trebuie doar sa amesteci doua shot-uri de espresso cu 2-3 cuburi de gheata.

Cappuccino

Este o bautura pe baza de espresso care contine doar doua ingrediente: espresso si spuma de lapte. In ciuda faptului ca este foarte asemanator cu espresso-ul mentionat anterior, este destul de diferit in ceea ce priveste ingredientele, prin prisma faptului ca in locul laptelui incalzit se foloseste spuma de lapte.

Termenul cappuccino provine de la Caputium, un cuvant latin care inseamna gluga sau capac. Aspectul cheie al unui cappuccino bine preparat este spuma de lapte de 2 cm grosime deasupra bauturii. Există mai multe variante in intreaga lume, cea mai populara fiind Freddo Cappuccino. Este, practic, varianta rece a unui cappuccino normal.

Mocha

Denumit si caffé mocha este un caffé latte cu aroma de ciocolata. Numele sau provine de la orasul Mocha, centrul comertului timpuriu cu cafea din Yemen. Reteta sa este asemanatoare cu cea folosita la latte, dar contine si aroma de ciocolata, precum si un indulcitor aditional. Se poate servi fie fierbinte, fie cu gheata.

Cea mai populara varianta a acestui tip de cafea este mocha white caffé. Singura diferenta semnificativa este ca, in locul laptelui, se foloseste ciocolata alba. Aceasta bautura este servita intr-o ceasca mai mare, de pana la 350 ml.

Flat white

Flat White este o bautura pe baza de espresso, comparabila cu un latte. Cu toate acestea, volumul sau este mai mic in comparatie cu volumul unui latte normal. Ca urmare, continutul sau de cofeina este mai mare.

De asemenea, contine spuma de lapte. Totusi, spuma sa este considerabil mai subtire decat a unui cappuccino sau a unui latte. Flat White a fost creat in Australia in anii 1980. Prima referinta viabila este legata de o cafenea care mentioneaza o bautură numită Flat White Coffee. Portia obisnuita consta in aproximativ 175 ml de bautura servita fierbinte.

Stiai ca majoritatea pachetelor de cafea din comert (marile magazine si supermaket-uri) vin cu aceeasi textura?

Vezi cafeaua vanduta pe eMag.

Cum poti macina cafeaua?

Exista 7 texturi diferite ale cafelei macinate, denumite in functie de gradul de finete. Astfel, regasim:

  1. Extra fin
  2. Fin
  3. Mediu fin
  4. Mediu
  5. Mediu grunjos
  6. Grunjos
  7. Extra grunjos

Fiecare tip de textura vine la pachet cu anumite beneficii. In functie de preferintele tale, poti alege una din cele 7 variante. Alegerea unui anumit grad de macinare determina, in final, gustul bauturii pe care o prepari. Asadar, este foarte important sa faci o alegere bine informata inainte de a incepe sa faci o cafea.

Daca iti doresti o anumita aroma sau un anume tip de bautura, ceva mai pretentioasa, va trebui, cel mai probabil, sa iti macini cafeaua chiar tu, la tine acasa. Dar inainte de a face o alegere, sa vedem care sunt avantajele, dar si dezavantajele fiecarui tip de textura.

Extra fin

Acest tip de textura este rareori folosita la prepararea cafelei, intrucat necesita pregatire extinsa. Pentru a obtine o astfel de textura poti folosi fie un Grinder Turces, fie un Grinder traditional. Retine faptul ca nu vei putea folosi Grinder-urile cu lame traditionale. Din punct de vedere al texturii, seamana cu pudra pentru bebelusi si cu faina.

Fin

Aceasta textura este denumita si Espresso Grind, intrucat se foloseste foarte des pentru acest tip de bautura. Poti obtine acest grad de macinare folosind un Grinder traditional cu lame, insa va trebui sa macini cate 2 lingurite pe rand, timp de 30 de secunde. In ceea ce priveste textura, este similar cu cea a condimentelor pentru mancare (sare, piper, etc.).

Mediu fin

Gradul de macinare Mediu Fin se foloseste, preponderent, atunci cand vrei sa faci o cafea folosind metoda Pour Over. Astfel, apa clocotita turnata peste cafea are destul timp sa extraga toate aromele si nutrientii. Textura este mai fina decat cea a nisipului, iar pentru realizarea unei astfel de texturi poti folosi inclusiv o rasnita manuala.

Mediu

Acesta este cel mai des intalnit tip de textura. Cele mai multe pachete de cafea pe care le gasesti pe rafturile marilor magazine au acest grad de macinare, intrucat este foarte usor de procesat la nivel macroscopic (in fabrici si linii de productie). Totodata, nu necesita foarte multa atentie atunci cand vine vorba de ambalare si depozitare, intrucat nu are cerinte speciale, la fel ca alte tipuri de cafea.

Poate fi realizat folosind rasnite traditionale cu lame, utilizand modul Pulse timp de 15 – 20 de secunde. Este foarte important sa faci diferenta intre gradele de macinare Mediu si Mediu fin, intrucat acestea afecteaza foarte mult aroma bauturii pe baza de cafea. Textura seamana cu cea a nisipului.

Mediu grunjos

Dispozitivele profesionale pentru facut cafea folosesc cel mai frecvent acest grad de macinare, pentru ca are proprietatea de a permite extragerea tuturor aromelor in mod egal intr-un timp foarte scurt. Textura este similara cu cea a sarii grunjoase.

Grunjos

Acest tip de textura se foloseste doar pentru dispozitivele de tip French Press, intrucat necesita o perioada extinsa de timp, precum si presiune externa pentru a putea oferi bauturii aroma dorita. Pentru a obtine acest grad de macinare, va trebui sa folosesti o rasnita traditionala cu lame pentru o perioada foarte scurta de timp (sub 10 secunde). Textura este similara cu cea a sarii de mare.

Extra grunjos

Daca esti adeptul bauturilor pe baza de cafea cu timp extins de expunere, atunci aceasta este textura potrivita pentru tine. Doar putin macinata, cafeaua extra grunjoasa necesita intre 3 si 5 minute pentru a permite extragerea completa a aromei.

Concluzie

Acum ca stii totul despre cele mai populare bauturi pe baza de cafea, precum si modalitatea prin care sa alegi gradul de macinare, e momentul potrivit sa iti prepari propria ta opera de arta. Nu uita: cafeaua are o multime de beneficii pentru tine, insa, in cantitati exagerate, poate fi daunatoare.

Buletin informativ

Introdu adresa ta de e-mail mai jos pentru a te abona la Buletinul nostru Informativ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *