Punandu-si amprenta asupra rezolvarii rapide si eficiente a lucrurilor, tehnologia este acum modalitatea principala la care apelezi atunci cand ai lucruri de rezolvat. Fie ca vrei sau nu, traiesti in era tehnologizarii, care nu te ajuta doar sa iti indeplinesti sarcinile mai repede, ci si cu mai putin efort si cu o exactitate mai mare.
Cele mai des utilizate instrumente prin intermediul carora utilizezi tehnologia in scopul indeplinirii atributiilor sunt in ziua de astazi Laptopurile si Desktopurile. Cu toate acestea, cum functioneaza ele de fapt, sau ce le determina sa functioneze la capacitati mai ridicate? SSD si HDD, prezente in aproape toate dispozitivele de tip Laptop sau Desktop, aduc un aport important la nivelul de eficienta si rapiditate cu care acestea opereaza.
Fie ca vrei sa dispui de un spatiu de stocare mai mare, mai eficient, mai rapid sau mai fiabil, pentru a face alegerea potrivita este necesar sa iti stabilesti prioritatile, urmand ca ulterior sa te informezi despre acestea in detaliu, doar asa avand destule informatii care sa iti sara in ajutor in luatul deciziilor.
Sarind in ajutorul tau, expertii nostri au realizat o detaliere a acestor doua componente importante, SSD si HDD, cu ajutorul careia iti vei putea crea o imagine realista despre capacitatile tehnice si fizice ale acestora.
SSD vs HDD
Clasificandu-se ca fiind parte necesara in cadrul unui Laptop sau Desktop, aceste doua medii de stocare se diferentiaza vizibil, atat ca si marime, cat si ca rapiditate, capacitati sau pret. Aparut pe piata inca din anul 1954, clasicul HDD a reprezentat o perioada indelungata baza sistemelor de calcul, evoluand si el treptat, odata cu tehnologia, dar fara a-si schimba prea mult modalitatea de functionare.
Practic, un HDD este un dispozitiv de tip mecanic, care presupune unul sau multiple discuri actionate de un motor electric ca si modalitate de stocare a informatiilor. Astfel, atunci ca doresti sa accesezi date sau sa scrii informatii noi, un brat mobil in capatul caruia se gasesc instrumente de scris/citit se deplaseaza de-a lungul discului, in locul in care este informatia pe care doresti sa o accesezi sau o modifici, ori un loc liber unde sa scrii una noua.
Analizand procesul care trebuie parcurs de bratul mecanic de scriere/citire, este evident de unde rezulta intarzierile pe care le poate avea un HDD atunci cand incerci sa accesezi mai multe date simultan, tocmai datorita lucrului mecanic pe care acesta trebuie sa il efectueze.
Dorind sa micsoreze timpul de reactie, companiile producatoare de HDD au marit viteza de rotatie a discurilor pe care se scriu informatii, dar si modalitatea de miscare a bratului mecanic, dar, cu toate acestea nu au putut elimina sunetul produs de dispozitiv, care automat a devenit mai strident. Mai mult decat atat, pe langa zgomot, un HDD presupune si un consum mare de energie, care se transforma in caldura si autonomie redusa.
Venind cu avant din urma, SSD-ul, sau dispozitivul care s-a dorit a inlocui clasicul HDD, utilizeaza ca si mediu de stocare chip-uri de memorie NAND Flash care sunt gestionate cu ajutorul unui procesor dedicat. Avand ca si principiu de functionare unul aparent simplu, dar care a luat fiinta in urma multor incercari, acesta poate accesa date din mediul de stocare sau scrie unele noi mai rapid de sute de ori fata de un HDD.
Cu toate ca nu poate fi comparat ca si viteza cu un HDD, SSD-ul are un singur dezavantaj: costul destul de ridicat. Cu toate acestea, atunci cand este necesar sa dispui de capacitatile unui SSD, costurile nu sunt o problema, deoarece compenseaza cu beneficiile pe care le aduce.
Capacitate
Din punct de vedere al capacitatii de stocare, dispozitivele HDD pot oferi spatii mari la costuri reduse. De la 8TB in cazul modelelor cu format de dimensiuni de 3.5 inch si viziunea de a depasi pragului de 12 TB in viitor, HDD cu principiul sau de functionare cu discuri rotative poate sa aiba viitorul asigurat, deoarece ofera capacitati mari la costuri reduse.
In acelasi timp insa, chiar si dispozitivul de tip SSD poate oferi capacitati mari de stocare, pe care le si poti accesa mult mai rapid, dar tocmai din princina costurilor mari, companiile producatoare au limitat capacitatea pentru a fi accesibile pe piata.
Rata de transfer
Disputa din punct de vedere al ratei de transfer pe care o pot efectua aceste doua tipuri de dispozitive este castigata detasat de catre SSD, care dispune de o viteza de transfer date net superioara fata de HDD. Nimeni nu isi doreste sa stea ore in sir pentru transfera date pe un sistem de calcul pe altul, iar pentru aceasta, Laptopurile sau Desktopurile dotate cu SSD sunt cea mai buna varianta.
Ca si in celelalte puncte de vedere, beneficiile se platesc. Cu toate acestea, daca doresti sa nu mai pierzi timp atunci cand doresti sa transferi fisiere mari, alege sa optezi pentru un SSD, chiar daca implica costuri mai mari.
Fiabilitate in timp
Fiind dispozitive mecanice, HDD-urile se pot deteriora in timp in urma impacturilor suferite, supraincalzirii sau chiar a lucrului mecanic efectuat excesiv. Astfel, odata cu trecerea timpului, acest tip de dispozitiv iti va crea neplaceri si mai mari, unde celelalte avantaje nu vor mai conta deloc.
Cu o fiabilitate detasat mai mare fata de un HDD, SSD-urile, pe langa faptul ca beneficiaza de viteza de scriere/citire mai mare, spatiu de depozitare date aproximativ la fel, contra cost, dar cu un consum mult mai mic de energie electrica si zgomot inexistent, isi pot scoate investitia initiala, mai mare ce-i drept, in timp.

Modele populare de SSD pentru Laptop / Desktop
Fiind aflate intr-o oarecare competitie, fiecare avand avantaje si dezavantaje, aceste doua tipuri de dispozitive pot fi gasite pe piata in functie de nevoile clientului, cu spatii mai mari sau mai mici de stocare, fabricate din materiale mai mult sau mai putin calitative etc.
HDD WD40EZAZ 4TB 5400rpm
Special creat pentru cei care doresc un spatiu mare de stocare, HDD WD40EZAZ sare in sprijinul celor care au acest tip de griji. Cu o capacitate de stocare de pana la 4TB, acest HDD este unul deosebit de incapator ca si date. Pe langa aceasta, avand o viteza de rotatie a discurilor de pana la 5400rpm, acesta lucreaza rapid si iti poate satisface nevoile pe care le ai sigur si eficient.
Odata cu tehnologia, a aparut si necesitatea de a avea un mediu de stocare mai mare. De exemplu, o camera de filmat care poate capta clipuri la inalta rezolutie 4K si 30 de cadre pe secunda genereaza rezultate carora le este necesar un spatiu mare de stocare. Scapa acum de aceasta grija si alege HDD WD40EZAZ care dispune de pana la 4TB spatiu de stocare.
Ca si principale detalii de natura tehnica, in cadrul acestui produs vei regasi:
- Capacitate memorie: 4 TB;
- Viteza de rotatie : 5400 rpm;
- Buffer: 256 MB;
- Interfata: SATA III;
- Dimensiuni (Lugime x Latime x Inaltime): 147 x 101.6 x 26.1 mm;
- Format: 3.5 inch.
HDD WD4005FZBX 4TB 7200rpm
Necesitatea de scriere/citire mai rapida a datelor a dat de gandit companiilor producatoare de HDD-uri sa cerceteze mai amanuntit, tocmai pentru a le face mai eficiente si mai rapide. Pentru aceasta, HDD WD4005FZBX beneficiaza de o viteza de rotatii pe minut a platanelor componente de pana la 7200. Astfel, nu mai trebuie sa pierzi timpul asteptand un raspund de la sistemul tau de calcul. Acum este mult mai usor.
In plus, in cadrul acestui model de HDD intern regasim in combinatie si un spatiu de stocare de 4TB, pe langa viteza de scriere/citire mare, toate acestea la costuri mai reduse decat un SSD. Chiar daca a fost inventat acum mult timp, acest dispozitiv de stocare nu se lasa acoperit de tehnologia in continua schimbare. Acesta a reusit sa ofere chiar si in momentul de fata capacitati uimitoare.
In special pentru gameri, noua generatie de Hard Disk de la WD ofera caracteristici imbunatatite care maximizeaza performantele sistemului, toate acestea intr-un timp foarte scurt pentru un HDD. Cu o rata de transfer de pana la 6GB pe secunda, acest dispozitiv ofera posibilitatea petrecerii unui timp mai scurt pentru a muta datele dintr-o parte in alta prin intermediul SATA.
Ca si principale detalii de natura tehnica, in cadrul acestui produs vei regasi:
- Capacitate memorie: 4 TB;
- Viteza de rotatie : 7200 rpm;
- Buffer: 256 MB;
- Interfata: SATA III;
- Rata de transfer SATA: 6 GB/s;
- Format: 3.5 inch.
SSD Plextor M10PGN , 2TB M.2 2280
Atunci cand beneficiile te fac sa te simti bine, banii nu mai sunt o problema. Dispozitivul SSD Plextor M10PGN este tot ceea ce ti-ai putea dori atunci cand actiunile tale sunt in stransa legatura cu un Laptop sau un Desktop care nu trebuie sa aiba intarzieri sau sa te faca sa astepti. Avand o capacitate de stocare mare pentru un SSD, de pana la 2TB, acest dispozitiv iti ofera posibilitatea sa impaci atat nevoia de stocare, cat si pe cea de a analiza datele intr-un timp foarte scurt.
Pentru persoanele carora le trebuie astfel de capacitati ca sa isi poata desfasura treaba in conditii bune, ca de exemplu programe de arhitectura sau de analiza rapida a unui volum mare de date, Plextor M10PGN este solutia de mult cautata de toate persoanele. Mai mult decat atat, cu o latime de banda deosebit de mare si o interfata cu intarziere mica, seria M10P preia viteze secventiale de citire/scriere de pana la 7.000/5.000 MB/s, acestea fiind perfect pentru gamerii si creatorii video profesionisti.
Ca si principale detalii de natura tehnica, in cadrul acestui produs vei regasi:
- Form Factor: M.2;
- Capacitate memorie:2 TB;
- Interfata: PCIe;
- Rata de transfer la citire (MB/s): 7,000 MB/s;
- Rata de transfer la scriere (MB/s): 5,000 MB/s;
- Cerinte de putere: DC 3.3V 3.2A (Max.);
- Temperatura: 0 °C~70°C / 32°F~158°F in timpul functionarii;
- Autonomie teoretica : peste 2,500,000 ore;
- Dimensiuni (Lungime x Latime x Inaltime): 80.0 x 22.0 x 2.3 mm sau 3.15 x 0.87 x 0.09 inch
- Greutate: 10g;
- Tip Memorie: TLC.
SSD ADATA XPG SPECTRIX S40G 2TB M.2.
Modelul ADATA XPG SPECTRIX S40G este creat special pentru gameri. Acesta poate suporta standardul NVMe, utilizand interfata PCIe Gen3x4 de mare viteza pentru a-ti permite sa te bucuri de extra viteze de scriere/citire, de pana la 3500 / 3000MB pe secunda. Mai mult decat atat, memoria flash 3D de ultima generatie ofera un avantaj major in ceea ce priveste capacitatea, eficienta si durabilitatea. Specificatia M.2 2280 poate suporta cele mai recente platforme Intel® si AMD.
Astfel, pentru cei ce sunt pasionati de gaming la rezolutii inalte si multe cadre pe secunda, sau overclockeri si profesionisti in domeniul graficii, acest SSD este exact ceea ce le trebuie pentru a-si face viata mai buna. Dotat cu un sistem de criptare AES 256-biti, acest SSD asigura securitatea si integritatea datelor tale, pe care le poti transmite cu viteze extrem de mari.
Ca si principale detalii de natura tehnica, in cadrul acestui produs vei regasi:
- Form Factor: M.2;
- Capacitate memorie: 2 TB;
- Interfata: PCIe;
- Rata de transfer la citire (MB/s): 3500MB/s;
- Rata de transfer la scriere (MB/s): 3000MB/s;
- Dimensiuni (Lungime x Latime x Inaltime): 22 x 80 x 8 mm;
- Greutate: 13.4g;
- Line-up: XPG SPECTRIX S40G;
- Tip Memorie: 3D TLC NAND.
SSD extern Sandisk Extreme® Portable V2, 4TB, NVMe, USB 3.2 Gen 2, protectie IP55
Atunci cand stilul tau de lucru presupune lucrul cu multiple sisteme de calcul si este nevoit sa schimbi Laptopurile cu Desktopurile si invers, sau esti intr-o calatorie si vrei sa ai cu tine datele lucrate pentru a le folosi pe oriunde te-ai duce, varianta cea mai potrivita este, bineinteles, un SSD portabil.
SSD-ul Sandisk Extreme® Portable V2 a reusit sa obtina performante rapide NVMe™, beneficiind cu viteze de citire de pana la 1050 MB pe secunda si de scriere de pana la 1000 MB pe secunda, toate acestea intr-o unitate portabila cu o capacitate exceptioanal, de 4 TB, aceasta fiind exact ceea ce iti trebuie pentru a crea continut uimitor sau pentru a capta imagini incredibile, ori pentru a-ti duce afacerile in orice colt al lumii vrei.
Nu iti face griji pentru faptul ca il vei deteriora atunci cand il transporti langa alte obiecte. Cu o rezistenta la apa si praf IP552 si testat la o cadere libera chiar si de la doi metri, acest SSD portabil este indeajuns de potrivit sa indure chiar si conditii vitrege, datele tale ramanand in siguranta mereu.
In plus, pentru un transport mai usor si mai practic, acesta dispune de o carabiniera pentru a fi atasat la centura sau la rucsac, ce iti da un plus de siguranta atunci cand va aflati in lume. Nu iti face griji cu privire la siguranta datelor tale. Cu un sistem de criptare hardware AES pe 256 de biti, informatiile tale raman doar ale tale, astfel scapand de sentimentul de a fi furat de atacatori. Alege sa te muti cu tot cu datele personale oriunde vrei si achizitioneaza acest SSD portabil care iti va schimba perspectiva despre viata.
Ca si principale detalii de natura tehnica, in cadrul acestui produs vei regasi:
- Capacitate memorie: 4 TB;
- Interfata: USB 3.2 Type C;
- Rata de transfer: scriere de pana la 1000 MB/s;
- Tip Memorie: NVMe;
- Sisteme de operare compatible: Windows 8, Windows 10, macOS v10.9+;
- Rezistenta la apa, praf si socuri: IP552;
- Dimensiuni (Lungime x Latime x Inaltime): 52.42 x 8.95 x 100.54 mm
- Continut pachet: 1 x SSD.
Merita sa investesti intr-un SSD?
Cu toate ca implica costuri mai mari, un SSD este cea mai buna alegere pe care o poti lua. Analizand din punct de vedere calitate-pret, beneficiile pe care le aduce un SSD ajung sa fie pe masura pretului.
Costuri ridicate
Costurile ridicate ale unui SSD reflecta in clar materialele din care acesta este facut, modalitatea de functionare si capacitatile. Daca analizezi toate aceste detalii, ajugi sa iti dai seaama ca aceste costuri vin la pachet cu o multitudine de beneficii. De fapt, singurul dezavantaj al unui SSD este doar costul ridicat, dar, bineinteles, lucrurile bune se platesc.
Eficienta pe masura
Comparat cu un HDD, care consta mai putin, dar are o durata de viata si capacitati mai mici, in timp, un SSD ar ajunge aproximativ la aceleasi costuri. Cu o viteza de scriere/citire deosebit de mare, rezistent la socuri, cu un consum mai mic de energie electrica si, cel mai important, toate acestea cu o autonomie superior mai mare decat un HDD, dispozitivele SSD sunt alegerea pe care ar trebui sa o faci cat mai curand, fiind eficiente in toate nevoile tale. Chiar daca implica costuri ridicate, beneficiile sunt pe masura.