Daca detii o afacere pe care vrei sa o protejezi sau daca vrei sa iti protejezi propria locuinta ori alte bunuri imobile pe care le detii, un sistem de supraveghere video este o solutie extrem de benefica. Totodata, prin supravegherea afacerii tale, puteti sa aduceti chiar si imbunatatiri acesteia .
Mai mult decat atat evolutia digitala a sistemelor de supraveghere face ca supravegherea sa fie extrem de usoara chiar si de la distanta datorita aplicatiilor special destinate. Supravegherea video in cumul cu alte sisteme iti vor garanta o protectie foarte mare impotriva actelor de vandalism si impotriva spargatorilor.
Avantajele folosirii unui sistem de supraveghere video
Dupa cum bine stiti, locuintele, restaurantele, benzinariile si chiar diferitele magazine si depozite au constituit dintotdeauna o mare tentatie pentru hoti si spargatori. Tocmai de aceea, ca proprietar este necesar sa iti iei masuri de protectie.
Supravegherea video reprezinta una dintre cele mai la indemana modalitati de protejare a proprietatilor imobiliare. Camerele de luat vedere atasate in exteriorul imobilelor descurajeaza considerabil posibilele furturi. Totodata, instalarea acestora si la interior poate descuraja si posibile furturi facute chiar de angajatii proprii, acolo unde este cazul.
In cele ce urmeaza expertii nostri au sintetizat o serie de avantaje ale instalarii unui sistem de supraveghere video. Printre acestea se numara: securitatea locuintei, descurajarea infractorilor si posibilitatea de a detine si folosi eventuale dovezi video.
Securitatea locuintei
Una dintre cele mai importante stari pe care tu ca individ trebuie sa o simti este starea de siguranta.. Aceasta stare ia nastere dintr-un cumul de elemente ce porneste de la securitatea pe care ti-o ofera statul prin constitutie, legi si organele legii si ajunge pana la securitatea individuala pe care ti-o poti creea singur. Astfel, securitatea locuintei proprii este un factor extrem de important pentru starea ta de securitate.
Un sistem de supraveghere video imbunatateste intr-un mod considerabil securitatea casei tale. Cu ajutorul unui astfel de sistem poti supraveghea atat interiorul locuintei, cat si imprejurimile exterioare.
Instalarea unui sistem de supraveghere video constituie o bariera “psihica” deoarece determina infractorii sa renunte dintr-o faza incipienta a ilegalitatii. “Barierele psihice” au menirea de a descuraja infractorii in decizia de a comite actul infractional. Acestea le sugereaza ideea ca actiunile lor sunt sub supraveghere permanenta si ca, in cazul unei eventuale depistari, pot constitui probe in instanta.
Toata aceasta sporire a securitatii locuintei aduce multe beneficii si atmosferei din caminul familiei tale. Copii se vor simti mult mai in siguranta, mai ales daca sunt momente in care raman singuri acasa. Prin urmare relatiile cu acestia vor ramane in armonie.
Descurajarea infractorilor
Atunci cand vorbim despre sistemele de supraveghere video, principalele beneficii ale acestora reprezinta furnizarea de probe pentru organele de politie si descurajarea infractorilor. Indiferent daca camerele se afla amplasate pe locuinta sau pe orice alta proprietate, doar simpla prezenta a acestora va oferi infractorilor motive sa se gandeasca de mai multe ori inainte de a comite o infractiune asupra locatiei respective.
Spargatorii vor petrece destul de mult timp analizand proprietatile pentru a se asigura ca nu exista camere de supraveghere iar, daca descopera ca exista, acestea prezinta imediat un obstacol ce le dau motive sa se razgandeasca. Chiar si in cazul in care un spargator considera ca poate obtura sau dezactiva camera – ceea ce in majoritatea cazurilor nu se poate – simplul fapt ca sistemul de supraveghere este acolo indica de regula ca proprietarul locatiei ia in serios securitatea acesteia.
Astfel daca infractorii identifica camere la exterior, acestora nu le ramane decat sa isi puna intrebarea daca nu cumva exista si mai multe camere in interior. Sau, si mai mult decat atat, daca nu cumva ar putea exista un declansator automat care poate alerta autoritatile. Prin urmare aceste intrebari ii fac pe spargatori sa se gandeasca de doua ori inainte de a actiona.
Dovezi video
Cu siguranta stii si tu ca o filmare a unei camere de supraveghere pe care se identifica clar savarsirea unei infractiuni ce constituie fapta penala va putea fi folosita in instanta, conform legislatiei in vigoare, ca mijloc de proba.
De aceea unul din principalele avantaje al foloirii sistemelor de supraveghere video este furnizarea de probe autoritatilor. In situatia in care, locuinta dumneavoastra sau un anumit sediu, ori un perimetru fie el atat privat cat si public este supus sau afectat de activitati infractionale, camerele de securitate pot oferi dovezi extrem de valoroase. Dovezi care va asigura ca infractorii sunt adusi in fata justitiei pentru a raspunde conform legii.
Indiferent daca sistemul de supraveghere este unul de tip analogic, mai traditional, sau unul digital, mult mai avansat, inregistrarea video asigura ca oricine este vinovat pentru comiterea infractiunii este prins.
La ce trebuie sa fii atent cand cumperi un sistem de supraveghere video?
Chiar daca inca nu ai un sistem de supraveghere video, cu siguranta ti-a trecut macar o data prin minte sa iti achizitionezi din diferite motive unul fie acasa, fie la sediul business-ului pe care il detii. Asta poate pentru ca ai avut probleme cu cineva sau poate pentru ca ai fost deja victima unei spargeri sau, de ce nu, chiar din pura precautie pentru a te simti mai in siguranta.
Este foarte important sa stii faptul ca nu e bine sa achizitionezi un astfel de sistem dupa ureche. Trebuie sa adaptezi produsul in functie de necesitatile spatiului sau locatiei care vrei sa fie supravegheata. De asemenea este foarte important sa cunosti parerea unui expert in domeniul sistemelor de supraveghere deoarece informatiile despre acestea nu le poate furniza oricine.
Poate ca ai vazut un astfel de sistem extrem de accesibil pe internet sau intr-un magazin si ai crezut ca ai luat potul cel mare. Desi poate parea solutia perfecta, trebuie sa stii faptul ca o simpla camera nu poate face mare lucru. Din nefericire, in unele cazuri, o simpla camera de supraveghere poate fi degeaba. Spre exemplu daca camera pe care o achizitionezi este una analogica, aceasta nu poate functiona singura. Ea necesita alimentare, un cablu de conexiune si o unitate de stocare, in caz contrar, ea devine inutila.
Tocmai in aceasta idee expertii nostrii, din dorinta de a simplifica cautarile dumneavoastra, va pun la dispozitie in cele ce urmeaza o serie de elemente esentiale cu ajutorul carora sa va puteti ghida in alegerea unui astfel de sistem.
Calitatea imaginii
Calitatea imaginii este un detaliu extrem de important cand vine vorba de alegerea unui sistem de supraveghere video. O calitate scazuta a imaginii poate ingreuna munca anchetatorilor in cazul in care filmarea este considerata proba intr-un proces sau poate duce chiar la imposibilitatea identificarii faptasului. Astfel, este foarte important sa alegi o camera cu o calitate inalta de captare a imaginilor.
Pentru a sti cum sa alegi o camera cu o calitate buna a imaginii trebuie sa cunosti, in primul rand, de catre ce este influentata aceasta calitate. Calitatea imaginii este influentata de numarul de pixeli, astfel ca un numar redus de pixeli va oferi o imagine mai putin clara. Cu cat numarul de pixeli este mai mare, cu atat vor fi mai usor de identificat anumite detalii, deoarece numarul de pixeli este direct proportional cu rezolutia imaginii.
Un sistem de supraveghere video cu o rezolutie de 1 Megapixel – 1280 x 720 pixeli are eficienta pana la o distanta maxima de 10 metri liniari iar, unul cu o rezolutie de 2 Megapixel – 1920 x 1080 are o eficienta pana la o distanta de maxim 15 metri liniari. O rezolutie de o calitate extrem de buna poate ajunge chiar si pana la 8 Megapixel – 2582 x 1944 pixeli care are eficienta pana la o distanta de 25 de metri.
Pentru a beneficia de un sistem de supraveghere eficient se recomanda ca rezolutia camerelor sa nu fie mai mica de 1 Megapixel respectiv 1280 x 720 pixeli.
Mod nocturn
Un alt element esential in alegerea unui sistem de supraveghere video este ca acesta sa beneficieze de modul de filmare pe timp de noapte. Ca orice alt dispozitiv de captare a imaginilor, si camera de supraveghere necesita lumina pentru a inregistra imagini clare si in detaliu. In lipsa luminii camerele nu vor furniza decat imagini negre.
Modul nocturn vine in intampinarea acestei probleme, si anume lipsa luminii. Modul nocturn presupune integrarea in camera a unei lumini infrarosii care nu este sesizabila de catre ochiul uman dar pe care camera o poate percepe datorita unui soft integrat in aceasta. Ne putem da seama de existenta luminii infrarosii prin prezenta unui beculet sau a mai multor beculete de culoare rosie situate in jurul lentilei camerei.
Totodata, nu este suficienta doar prezenta luminii infrarosie. Pentru o mai buna calitate a imaginilor, chiar si pe timp de noapte, este necesar ca sistemul de supraveghere video sa beneficieze si de senzorii de imagine ai camerelor. Acesti senzori reprezinta “nervii optici” ai camerelor. Senzorii trebuie sa fie capabili sa foloseasca lumina cu infrarosu in cel mai eficient mod pentru a transporta o imagine de o calitate cat mai bun chiar si pe timp de noapte.
Functii aditionale (zoom in, zoom out, camera movement)
Nu in ultimul rand, pe langa calitatea imaginii si filmarea cu mod nocturn, sunt importante si o serie de calitati speciale ce pot fi integrate unui sistem de supraveghere video. Printre acestea se numara capacitatea camerei de a da zoom in sau zoom out asupra unor obiective si capacitatea acesteia de a se putea misca sau de a detecta miscare.
Pentru identificarea unor detalii mici precum numerele de inmatriculare este foarte important ca sistemul de supraveghere video sa aiba calitatea de a da zoom in si zoom out. Cu cat sistemul este mai performant cu atat imaginea isi va mentine o calitate inalta chiar si in momentul in care se realizeaza zoom in asupra unor obiective indepartate.
De asemenea, capacitatea de miscare a camerelor ofera un avantaj extrem de mare sistemului de supraveghere. Asta deoarece permite captarea de imagini pe o raza mult mai mare decat daca ar sta intr-un punct fix.
In aceeasi masura o camera ce are capacitatea de a detecta miscarea din perimetrul de actiune al acesteia aduce un plus destul de valoros sistemului de supraveghere video. Sistemul poate fi setat sa atentioneze in momentul in care detecteaza miscare. Daca este legat la o retea speciala, sistemul poate trimite atentionarea direct la o firma de paza si protectie sau chiar la politie.
In concluzie montarea unui sistem de supraveghere video creste securitatea si ajuta atat la prevenirea unor posibile actiuni de vandalism sau furt, cat si la identificarea si prinderea faptasilor daca acestea au avut loc.