Daca te gandesti sa iti incepi o cariera in programare, ai ajuns pe pagina perfecta. In acest articol, vom vedea daca merita sa te apuci de programare in mod serios.
Dar intai, ar fi bine sa precizam ce inseamna programarea mai exact. Dupa aceea vom aborda si anumite aspecte care fac ca programarea sa fie un domeniu atat de popular.
Programarea: Ce este mai exact?
Pe scurt, programarea inseamna sa instruiesti calculatorul sa execute anumite comenzi sau sarcini pe care tu i le dai. Dar hai sa aprofundam putin.
Instruirea calculatorului: asta inseamna, ca folosind un limbaj pe care calculatorul il intelege, ii transmiti un set de instructiuni pe care acesta le va executa. De exemplu, ii spui sa calculeze suma a 2 numere.
Aceste instructiuni sunt scrise in forma unui cod intr-un limbaj de programare. Fiecare limbaj de programare are o sintaxa anume. Ca si limba romana, care are gramatica ei, un limbaj de programare vine cu “gramatica” specifica ei, numita sintaxa.
Ca sa poti folosi un limbaj de programare sa scrii programe, trebuie sa cunosti intai limbajul adica sintaxa. Doar asa poti comunica cu calculatorul, sa iti execute intructiunile. Prin invatarea diferitelor tehnici si limbaje, vei putea crea tot felul de programe.
De exemplu, poti dezvolta un intreg website folosind cunostinte de programare. Sau daca te indrepti intr-o alta directie, ai putea crea o aplicatie pentru Android. Dar de ce sa te apuci sa inveti programare?
De ce sa inveti programare?
Poate te gandesti sa inveti programare din cauza salariului mare pe care un programator il castiga. Acesta este cu adevarat un motiv puternic. Majoritatea programatorilor priceputi pot castiga chiar si mii de euro intr-o luna la o firma adecvata.
Dar exista oare si alte motive pentru care programarea merita invatata? Iti voi spune doar doua motive pentru care merita luata in considerare sa te apuci de programare:
Programarea este in continua crestere. Acesta este primul motiv. Programatorii sunt printre cei mai cautati oameni pe piata muncii. Oare de ce?
Pentru ca aproape orice in zilele noastre se administreaza cu ajutorul calculatoarelor. De la sistemele de securitate folosite de catre NASA, pana la cea mai banala platforma de calculare a salariului. Peste tot sunt folositi programatori.
Iar acestia sunt foarte cautati si din motiv ca profesia de programator nu este una foarte usoara de dobandit. Nu ma intelege gresit! Poti invata programare. Dar comparativ cu multe ocupatii, programarea necesita multa munca si invatare continua. Nu multa lume este deschisa la asa ceva.
Al doilea motiv pentru care merita sa inveti programare este mult mai personal decat cel precedent. Daca inveti programare, acest lucru te va ajuta mult sa iti dezvolti gandirea.
De ce? Pentru ca programarea in esenta, consta in gasirea solutiilor la diferite probleme. Gandirea este strans legata de aceasta profesie. Daca esti programator, vei cauta zi de zi solutii la probleme care apar pe parcursul dezvoltarii unei aplicatii.
Te vei dezvolta ca si persoana si vei putea face fata provocarilor vietii mult mai simplu. Vei avea o gandire analitica, care te ajuta sa vezi o problema ca si o oportunitate pentru a te dezvolta pe plan profesional sau personal.
Final- Merita sa te apuci de programare?
In final, tu ce crezi: merita sa inveti programare? Daca iei in considerare cele discutate mai sus, cu siguranta merita. Mai ales daca vrei sa iti creezi o cariera din aceasta ocupatie.
Dupa cum am mentionat mai sus, daca devii programator, vei avea un salar cat se poate de bun si vei fi intotdeauna cautat sa lucrezi. Asta daca chiar iti dai silinta sa devii cat de bun posibil.