Merita sa inveti limbajul PHP?

In articolul de astazi, vom discuta din nou despre o tema larg dezbatuta in domeniul programarii. Vom vorbi despre limbajul de programare PHP.

Daca esti familiar cu programarea, in special cu dezvoltarea de aplicatii si site-uri web, sigur ai auzit de acest limbaj pana acum. In primul rand, sa vedem unde este acesta folosit in ziua de azi:

PHP: Unde se utilizeaza?

Ca sa intelegi daca merita sa inveti acest limbaj, este important sa stii unde se foloseste des. PHP este un limbaj de programare care se ocupa de back-end. Asta inseamna ca programatorii il folosesc sa execute instructiuni strans legate de bazele de date ale unei aplicatii sau unui site web.

Unul dintre cele mai importante proiecte unde PHP este prezent, este platforma de socializare Facebook. In mare parte, aceasta platforma este construita cu ajutorul limbajului PHP.

O alta platforma importanta este sistemul de management al continutului, numit WordPress. WordPress este cel mai larg utilizat CMS pentru dezvoltarea de site-uri web. Il poti folosi si fara sa ai cunostinte de PHP.

Dar daca cunosti limbajul, ai anumite avantaje. De exemplu, poti personaliza temele din WordPress dupa placul tau, direct in codul sursa.

Astfel, iti poti crea un site specific tie, cu functionalitati personalizate, care nu vor fi intalnite pe alte site-uri. Acestea sunt doar cateva din proiectele active unde PHP este utilizat intr-o proportie foarte mare.

PHP: Merita invatat?

Aceasta intrebare vine cu tot felul de raspunsuri. Putem spune ca este o tema foarte controversata. De ce? Nu cu mult timp in urma, PHP a inceput sa fie inlocuit de alte limbaje mai moderne care pot fi folosite in multe alte domenii.

De exemplu, JavaScript era un limbaj folosit expres in front-end. Dar cu dezvoltarea acestei tehnologii, au aparut framework-uri care fac posibila lucrul cu JavaScript impreuna cu baze de date. Node JS este doar unul dintre aceste instrumente.

Altii spun ca invatarea acestui limbaj (PHP) nu este necesara, pentru ca este greu de inteles, iar codul este prea greu de mentinut curat incontinuu. Dar gandeste-te ca aproximativ 50% din toate site-urile create in prezent, inca folosesc PHP in mod extensiv.

Daca planuiesti sa lucrezi ca si web developer la o firma de programare, este foarte posibil sa iti ceara cunostinte de PHP. Chiar daca proiectele noi le realizeaza prin tehnologii mai moderne, multe alte proiecte la care au lucrat, probabil includ si PHP.

Pe de alta parte, daca inveti PHP, vei avea o cunostinta mult mai ampla a bazelor de date, care se utilizeaza peste tot. Daca inveti PHP, este aproape sigur ca vei invata si MySQL. Acesta este un tip de baze de date foarte raspandit.

Deci vei dobandi cunostinte necesare pentru evoluarea mai rapida in domeniu. In plus, dupa cum am spus mai sus, o foarte mare parte a internetului inca se foloseste de PHP. Nu stii niciodata unde il poti intalni, pentru ca este inca prezent aproape in orice.

Concluzie – Merita sa inveti limbajul PHP?

In final, ce putem spune: merita sau nu sa inveti PHP? Dupa cele mentionate mai sus in articol, concluzia este ca da, chiar merita.

Chiar daca nu il vei intalni foarte des (slabe sanse), iti va fi de ajutor cand lucrezi cu baze de date si functionarea site-ului in back-end. In plus, daca lucrezi cu WordPress, PHP iti va fi de mare ajutor in cazul editarii codului sursa al site-ului.

Buletin informativ

Introdu adresa ta de e-mail mai jos pentru a te abona la Buletinul nostru Informativ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA