Dupa cum ai vazut in articolul precedent (Facebook sau Twitter pentru promovarea website-ului), Facebook este o alegere buna, daca vrei sa-ti promovezi website-ul. Dar pe langa promovarea gratuita, care are loc prin postari regulate, Facebook vine cu un program de marketing platit.
Despre acest program vom vorbi in acest articol. Vei vedea cat costa sa folosesti aceasta parte a platformei si daca merita sau nu sa abordezi aceste reclame contra cost.
Pret – Facebook Ads
Daca te astepti sa-ti spun un pret exact, pe care trebuie sa-l platesti pentru acest serviciu, sa stii ca nu asa functioneaza. Fiecare campanie de promovare prin Ads, costa diferit in functie de nevoile utilizatorului.
Hai sa-ti detaliez putin:
Orice campanie de promovare facuta prin Facebook Ads este unica. Adica, este intr-un fel sau altul difera fata de restul celor de pe platforma.
Bugetul folosit pentru o campanie de promovare este stabilit de utilizator. Da, ai citit corect. Tu esti cel care decide cati bani cheltuie pe publicitate.
Acest buget il poti stabili pe zi, sau pe intreaga durata a campaniei de promovare. Pe langa buget, mai trebuie sa stabilesti si o suma licitata, adica suma maxima pe care esti dispus sa o platesti, ca cineva sa-ti vada reclama, sau sa realizeze actiunea dorita de tine (click sau accesare).
Cum functioneaza?
In primul rand, este bine sa stabilesti din start bugetul disponibil pentru campanie. Astfel, restul aspectelor se vor incadra in bugetul pe care il ai.
Urmatorul lucru pe care trebuie sa-l stabilesti, este audienta. Da, tu esti cel care va spune carei audiente i se va afisa reclama. Dar cum se poate asa ceva?
Atunci cand creezi campania de promovare, vei putea seta mai multe aspecte legate de audienta dorita:
- Varsta preferata
- Sexul
- Dispozitivele cu care se acceseaza reclama
- Interesele utilizatorilor
- Orasul actual, pentru a putea intra in legatura directa cu potentialii vizitatori
- Actiunile anterioare
Dupa ce setezi acesti parametri, va trebui sa creezi si componentele legate de design. Adica, vei realiza reclama propriu zisa.
Pentru acest scop, poti folosi mai multe ajutoare: text simplu, imagini si clipuri video, linkuri si alte lucruri prezentate in platforma.
Cand termini de realizat reclama, aceasta va fi trimisa licitatiei de reclame de la Facebook. Acolo se va decide daca va fi afisata dupa cum ai specificat anterior.
Cum sa ajunga reclama ta sa fie afisata?
Dupa cum ai observat, pana la urma, Facebook decide daca reclama ta va fi sau nu afisata. Dar poti face cate ceva, sa-ti maresti considerabil sansele:
De exemplu, nu promova un website despre care se spune clar ca Facebook nu il accepta. Astfel de website-uri, poti gasi in termenii de utilizare ale platformei Facebook Ads.
Facebook va opri si reclamele care contin cuvinte sau expresii, care ar putea induce o persoana sa creada ca stii prea multe despre viata ei personala. Uite un exemplu concret:
Asa DA: “Vezi serviciile noastre financiare aici!”
Asa NU: “Ai dat faliment? Uite solutia! ”
Un alt aspect important: Facebook nu accepta reclame care duc la discriminare, sau macar insinueaza asa ceva. In reclama ta, nu poti avea date despre posibila rasa, religie, varsta, status financiar, nume sau altceva, a unui posibil vizitator care vede acea reclama.
In concluzie – Merita sa folosesti Facebook Ads?
Putem spune ca Facebook Ads este o metoda destul de buna in promovarea website-ului tau. Ideea este sa creezi o reclama care va acceptata de Facebook. Daca poti face asta, numarul vizitatorilor pe website poate sa creasca drastic.