Distanta Corecta fata de Ecran (TV): Diagonala, Rezolutia si Distanta de vizionare

Mai mare este intotdeauna mai bine? Mereu a existat un sentiment de mandrie si de realizare atunci cand ai achizitionat un ecran de 50 inchi sau mai mare. Desi ecranele mai mari te pot ajuta sa vizualizezi mai bine imaginea, este posibil ca acestea sa fie exagerate atunci cand sunt folosite in camere de dimensiuni mai mici. Cand cumperi un televizor nou la reducere, poate fi logic sa te gandesti la un televizor mai mic, care se potriveste mai bine cu camera ta pentru cea mai buna experienta de vizionare.

Cheia pentru o experienta de vizionare cat mai placuta este iti dai seama de distanta exacta la care ar trebui sa stai fata de televizor. Cu cat faci acest lucru mai bine, cu atat imaginea va arata mai bine si iti vei solicita mai putin ochii. Diferite tipuri de televizoare ar trebui vizualizate de la distante diferite, in functie de dimensiunea lor si de tehnologia specifica. Dar daca iti poti da seama de distanta potrivita pentru setul tau, cu siguranta te vei bucura de vizionarea pe termen lung.

De ce este importanta pozitionarea corecta a TV-ului?

Doar pentru ca iti poti permite un televizor de 80 inchi nu inseamna ca este cea mai eficienta metoda prin care sa iti investesti banii. Un televizor mai mare iti poate imbunatati experienta de vizionare doar daca ai suficient spatiu in casa pentru a-l monta si a sta suficient de departe. In caz contrar, va trebui sa te ocupi de:

Oboseala ochilor – Desi nu este adevarat ca poti orbi daca stai prea aproape de televizor, ai putea sa-ti obosesti ochii. Acest lucru nu doar ca doare, dar va trebui sa incetezi sa vizionezi frecvent, astfel incat sa iti poti odihni ochii si sa te recuperezi. Daca vrei sa urmaresti filme lungi si maratoane TV fara intrerupere, trebuie sa afli care este distanta potrivita pentru ecranul tau.

Claritatea imaginii – Daca stai prea departe de televizor, este mai dificil sa distingi detaliile. Insa, daca stai prea aproape pot aparea si alte probleme, mai ales daca ai un ecran mai vechi. Atunci cand distanta este prea mica vor aparea pixelii pe ecran care alcatuiesc fiecare imagine.

Cum imi aleg distanta corecta fata de TV?

Cat de departe sa stai de televizor depinde atat de dimensiunea acestuia, cat si de tipul de ecran pe care il ai. Daca televizorul tau este o unitate HDTV traditionala de 1080p, raportul dintre dimensiunea televizorului este intre aproximativ 1,5 si 2,5 ori latimea diagonala a ecranului. Aceasta inseamna ca daca ai:

  • Un televizor de 40 inchi – Ar trebui sa stai la o distanta intre 5 si 8,5 picioare fata de ecran.
  • Un televizor de 43 inchi – Ar trebui sa te asezi intre 5,5 si 9 picioare distanta fata de ecran.
  • Un televizor de 50 inchi – Ar trebui sa stai la o distanta intre 6,5 și 10,5 picioare fata de ecran.
  • Un televizor de 55 inchi – Ar trebui sa stai la o distanta intre 7 si 11,5 picioare fata de ecran.
  • Un televizor de 60 inchi – Ar trebui sa te asezi intre 7,5 si 11.5 picioare distanta fata de ecran.
  • Un televizor de 65 inchi – Ar trebui sa stai la o distanta intre 8 si 13,5 picioare fata de ecran.
  • Un televizor de 70 inchi – Ar trebui sa stai la o distanta intre 9 si 14,5 picioare fata de ecran.
  • Un televizor de 75 inchi – Ar trebui sa te asezi intre 9,5 si 15.5 picioare distanta fata de ecran.
  • Un televizor de 80 inchi – Ar trebui sa stai la o distanta intre 10 si 16,5 picioare fata de ecran.
  • Un televizor de 85 inchi – Ar trebui sa stai la o distanta intre 10,5 si 17,5 picioare fata de ecran.

In comparatie cu televizoarele HD 1080p, poti urmari televizoarele 4K ULTRA HD mai avansate de la o distanta mai mica, fara a iti incorda ochii sau a vedea pixelii. Distanta ideala de vizionare a televizorului 4K Ultra HD este intre aproximativ 1 și 1,5 ori latimea diagonala a ecranului, care se calculează la următoarele distanțe:

  • Un televizor de 40 inchi – Ar trebui sa stai la o distanta intre 3,5 si 5 picioare fata de ecran.
  • Un televizor de 43 inchi – Ar trebui sa te asezi intre 3,5 si 5,5 picioare distanta fata de ecran.
  • Un televizor de 50 inchi – Ar trebui sa stai la o distanta intre 4 și 6,5 picioare fata de ecran.
  • Un televizor de 55 inchi – Ar trebui sa stai la o distanta intre 4,5 si 7 picioare fata de ecran.
  • Un televizor de 60 inchi – Ar trebui sa te asezi intre 5 si 7.5 picioare distanta fata de ecran.
  • Un televizor de 65 inchi – Ar trebui sa stai la o distanta intre 5,5 si 8 picioare fata de ecran.
  • Un televizor de 70 inchi – Ar trebui sa stai la o distanta intre 6 si 9 picioare fata de ecran.
  • Un televizor de 75 inchi – Ar trebui sa te asezi intre 6,5 si 9.5 picioare distanta fata de ecran.
  • Un televizor de 80 inchi – Ar trebui sa stai la o distanta intre 6,5 si 10 picioare fata de ecran.
  • Un televizor de 85 inchi – Ar trebui sa stai la o distanta intre 7 si 10,5 picioare fata de ecran.

Alte elemente esentiale ce tin de pozitionarea corecta a TV-ului

In afara de cat de departe esti de acesta, sunt multe de luat in considerare pentru a iti plasa televizorul. Asigura-te ca iei in considerare urmatorele aspecte:

Unghi TV – Cu cat asezi televizorul mai direct in fața fetei, cu atat vei putea vedea mai bine imaginea si vei evita sa iti incordezi ochii. In mod ideal, nu ar trebui sa privesti mai mult de 15 grade in sus sau in jos, sau mai mult de 40 de grade la stanga sau la dreapta, pentru a vedea ecranul.

Iluminare – Nu plasa televizorul direct in spatele unei surse majore de lumina. Daca o faci, diferitele niveluri de luminozitate ale acestor lumini si ale televizorului iti vor incorda privirea si iti vor distrage atentia de la imagine.

Echilibru – Daca montezi un televizor pe perete sau pe un suport, asigura-te ca este echilibrat din fata in spate si de la stanga la dreapta. Cand televizorul nu este echilibrat, imaginea va fi neuniforma. Exista, de asemenea, un risc mai mare ca ecranul sa cada.

Exemple de modele eficiente

Televizoarele vin in diferite dimensiuni, insa specialistii nostri iti recomanda sa alegi cea mai mare dimensiune pe care o permite bugetul tau. Daca te gandesti sa cumperi un televizor de 65 de inchi sau mai mult, ar trebui sa stii ceva. Un motiv major pentru achizitionarea de televizoare noi este cererea pentru ecrane mai mari. Deci, a existat o anumita dimensiune a ecranului pe care ai avut-o in minte? Iata cateva exemple care ar putea sa se potriveasca pentru preferintele tale:

Televizor LED Smart Star-Light, 80 cm, 32DM6600, HD, Clasa F

Televizorul LED Smart Star-Light, 80 cm, 32DM6600, este un model cu o diagonala de 80 cm, cu rezolutie HD si clasa F. Este un televizor inteligent, care permite accesul la conținut online și aplicații prin intermediul unei conexiuni la internet. Este echipat cu tehnologia LED, care asigura un contrast si culori mai bune și un consum redus de energie. Acesta are un design modern si un aspect elegant, fiind o buna achizitie pentru orice camera.

Televizor LED Diamant 32HL4330H/C, 80 cm, Smart, HD, Clasa E

Televizorul LED Diamant 32HL4330H/C are o diagonala de 80 cm, rezolutie HD si clasa de tip E. Modelul este Smart, prin care te poti conecta foarte usor la contul de Netflix, Youtube sau alte aplicatii. De asemenea, cu ajutorul functiei miraCast poti distribui continutul de pe smartphone pe ecranul televizorului. Astfel, vei putea impartasi poze sau videoclipuri amuzante prietenilor apropriati sau familiei. Un alt avantaj al acestui produs este consumul de energie scazut, motiv pentru care vei simti pe termen lung modificari la factura de la finalul lunii.

Televizor Allview LED 32ATC6000-H, 81 cm, HD, Clasa E

Televizorul Allview LED 32ATC6000-H este ultimul produs recomandat de catre specialistii nostri, cu o diagonala de 81 cm si clasa de tip E. Rezolutia este HD, iar televizorul este tip smart prin care vei putea urmari filmele si serialele preferate pe platformele online (Netflix, Disnep+, HBO, etc.).  Cu ajutorul celor doua functii integrate, „Motion adaptive noise reduction” si „Content Adaptive Noise Reduction”, calitatea imaginii se imbunatateste semnificativ, prin reducerea zgomotului din fundal si prin scoaterea in evidenta a detaliilor.

Buletin informativ

Introdu adresa ta de e-mail mai jos pentru a te abona la Buletinul nostru Informativ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *