De ce Procesor ai Nevoie Pentru Activitati de Zi cu Zi?

Procesorul sau CPU, Central Processing Unit, reprezinta componenta de cea mai mare importanta a unui laptop sau PC, deoarece informatiile care au loc pe acestea se decid la nivelul procesorului. Atunci cand vrei sa achizitionezi un laptop sau un PC, trebuie sa te gandesti la activitatile pe care tu le vei desfasura cu ajutorul acestora.

Fie ca esti pasionat de gaming, fie activitatile tale pe laptop se rezuma la vizionarea filmelor si serialelor, atunci este necesar sa iei in calcul cateva aspecte importante legate de procesor raportat la modul in care il vei folosi dupa ce il vei achizitiona.

Caracteristici generale

Fiind considerat creierul unui computer, procesorul realizeaza toate operatiile de procesare ale acestuia, iar, pe langa acestea, controleaza operatiunile celorlalte componente ale computer-ului. Pentru a face posibile aceste actiuni, procesorul are nevoie de cateva componente importante integrate in alcatuirea lui pentru a realiza aceste actiuni in cel mai eficient mod pentru tine.

Procesorul este instrumentul care primeste instructiunile primite de la celelalte componente ale laptopului sau dispozitivelor ce il au integrat, apoi executa aceste comenzile primite pentru a da un raspuns celui care vrea sa realizeze o anumita activitate cu ajutorul lui. Procesorul este caracterizat de o frecventa cu care transmite informatiile, aceasta frecventa fiind, de fapt, viteza cu care procesorul transmite informatiile si le executa.

O alta caracteristica specifica procesorului este daca acesta este integrat sau dedicat, deoarece acesta trebuie sa fie adaptat actiunilor pe care le desfasori zi de zi. Daca esti pasionat de gaming, placile dedicat sunt o alegere inteleapta, deoarece acestea au o putere mult mai mare de a rula jocuri cu grafica complexa, insa acestea sunt mari consumatoare de energie. Placile integrate sunt mult mai elegante si dedicate actiunilor mult mai simple, acestea avand un consum mai mic de energie si o durat de viata mai lunga pentru bateriei.

Printre componentele unui procesor se numara memoria RAM, cea care stocheaza informatiile utitlizate intr-un timp scurt, dar si memoria Cache, care este memoria utilizata pentru a stoca informatiile cele mai frecvent accesate. Fiecare tip de memorie este destinata pentru o anumita actiune, de exemplu, daca doresti sa instalezi un joc video pe laptopul tau ai nevoie de o memorie RAM cat mai vasta pentru a putea sa faca fata unei grafici atat de complexe. La o memorie RAM mare, este nevoie sa se adauge si o viteza de rulare mare, astfel laptopul va functiona la un nivel mult mai performant.

Procesorul poate sa aiba in dotare mai multe nuclee sau un sigur nucleu si, raporatat la acest detaliu, procesorul poate sa aiba o mai buna functionare daca are integrate mai mult nuclee. Faptul ca procesorul are mai multe nuclee ii ofera posibilitatea sa se comporate ca mai multe procesoare integrate intr-unul singur, acestea realizand, concomitent, mai multe actiuni separate.

Acesta este caracterizat de mai multe tipuri de frecventa, printre care frecventa nominala si frecvenata maxima, iar aceste doua frecvente definesc capacitati diferite ale procesorului, deoarece una este de frecventa standard, iar cealalata este de frecenta maxima, adica are integrata o viteza mult mai mare de functionare, aici intervenind si functia de “Overclocking’’, care accentueaza puterea unui procesor prin multiplicarea vitezei de distributie a informatiei in cadrul componentelor unui laptop, dar mai ales catre procesor.

Mai jos ai prezentate cateva dintre cele mai importante caracteristici, dar si de ce trebuie sa tii cont atunci cand vrei sa adaptezi procesorului tau o frecventa mai mare prin functia de Overclocking.

Frecventa nominala

Frecventa nominala a unui procesor face referire la frecventa cu care procesorul realizeaza actiuni de baza in cadrul sistemului de operare, acestea fiind, de fapt, actiunile cele mai folosite pe laptopul dumneavoastra. In fiecare secunda procesorul laptopului tau proceseaza multe instructiuni standard de la diferite programe, iar acest lucru se realizeaza cu ajutorul frecventei, adica cu ajutorul vitezei cu care aceste informatii sunt transmise procesorului.

Frecventa maxima

Cu cat frecventa procesorului este mai mare, cu atat este mult mai rapid si mult mai eficient. Aceasta frecventa maxima, spre deosebire de frecenta nominala, este utilizata pentru a se confrunta cu instructiuni mai complicate, cum ar fi calcularea numeroaselor posibilitati de defensiva dintr-un joc sau realizarea unor programe noi prin intermediul codurilor de programare.

Aceasta frecventa maxima este utilizata de functia Overclock, functie care foloseste o frecventa maxima de comunicare atat intre componentele laptoplului, cat si pentru procesarea si realizarea tuturor activitatilor cu ajutorul lapopului sau PC-ului tau.

Overclock

Daca procesorul tau este caracterizat de functia Overclock, atunci acesta este adaptat sa ruleze cu o frecventa mai mare in interiorul laptopului sau PC-ului tau, adica este adaptat sa realizeze actiuni mult mai puternice decat un procesor normal. Trebuie sa ai mare grija cu acest tip de procesor, deoarece sansele lui sa arda sunt foarte mari daca nu ai cunostintele necesare de manevrare a unui astfel de procesor. Functia de Overclocking poate sa mai fie numita si supratactare, fiind o metoda de marire a vitezi originale a procesorului.

Pentru un astfel de procesor, cu functia Overclock, ai nevoie de cateva aspecte de care trebuie sa tii cont pentru buna functionare si o durata de viata mai lunga a procesorului. In primul rand, sa fii sigur ca acest procesor se va supraincalzi, asa ca ai nevoie de un cooler destul de mare pentru a putea face racirea concomitent cu incalzirea. De asemenea, ai nevoie de o curatare interioara a PC-ului o data la 6 luni de zile.

In al doilea rand, atunci cand mariti frecventa procesorului, aceasta trecere de la o frecventa redusa la una mult mai puternica trebuie sa aiba loc treptat, asa ca este nevoie sa ai rabdare cu procesorul tau.

Ce procesoare sunt utile pentru activitatile curente?

In fiecare zi, este nevoie sa realizezi diferite seturi de activitati in functie de aria ta de job sau in functie de nevoile tale. Printre cele mai frecvente activitati pe care oamenii le fac in fiecare zi sunt comunicare cu ceilalti, vizonarea filmelor sau serialelor, gaming-ul, dar si realizarea anumitor proiecte si task-uri pentru locul de munca.

i5 10th Gen CPU

Procesorul Intel Core 5 generatia 10 are o viteza de 4.1 GHz, iar cu functia Intel Turbo Boost 2.0, viteza maxima a frecventei procesorului este de 4.8 GHz. In plus, acest procesor are 6 nuclee care permite acestuia sa ruleze multiple programe simultan, fara sa incetineasca sistemul.

Procesorul i5 10th gen iti permite sa overclockezi procesorul peste viteza maxima recomandata, insa trebuie sa tii cont ca daca vrei face acest lucru, s-ar putea ca garantia primita la achizitionarea lui sa nu mia fie valabila. Frecventa de baza a procesorului este de 350 de MHz, iar frecventa dinamica este de 1.2 GHz.

Ryzen 5 CPU

Iata un procesor care iti garanteaza perfomanta in ceea ce priveste gamingul, daca esti mare pasionat, acesta avand integrate 6 nuclee prin care poti realiza unele dintre cele mai solicitante operatii cu ajutorul sau.

Procesoarele AMD Ryzen vin cu o constructie performanta in ceea ce priveste viteza de rulare in intermediul laptopului sau PC-ului, acesta fiind dotat cu functiile Precision Boost 2, Precision Boost Overdrive3 si PCIe® 4.0, acestea cresc puterea de functionare a device-urilor cu astfel de procesor.

Pe langa functiile amintite mai sus se numara si functia AMD StoreMi Technology, dar si AMD Ryzen ™ Master Utility fiind un mod prin care se accelereaza stocarea datelor, dar si un mod de utilizare a overclocking-ului pentru performante inalte ale procesorului.

Ryzen 7 CPU

Modelul de procesor Ryzen 7 vine in dotare cu o performanata de rulare superioare generatiilor anterioare de procesoare, adaugandu-se si consumul redus de energie. De asemenea, Ryzen 7 va prezinta tehnologia la un grad avansat atunci cand va desfasurati activitatile pe laptop sau va jucati jocuri si doriti o cat mai buna capacitate de functionare a acestuia.

Acest procesor are in dotare senzori care se activeaza pentru a scadea temperatura procesorului in cazul in care acesta de supraincalzeste, dar si prin reducerea consumului de energie si sunet produse de acesta.

Pentru anumite aplicatii si jocuri video ai nevoie o viteza de procesare cat mai mare, astfel ca functia Boost 2 este adaptata procesorului pentru a optimiza frecventa in trepte de 25 de MHz. In interiorul procesorului intalnim o retea neuronala a nucleelor procesorului care fac ca acesta sa primeasca mult mai rapid sarcinile ce trebuie procesate si sa dea un raspuns la fel de rapid cerintei primite.

i7 10th Gen CPU

Una dintre caracteristicile cele mai importante ale acestui procesor este viteza accelerata a sistemului cu functia Intel® Optane™ memory, iar functia Intel® Easy Streaming Wizard este perfecta pentru a limita streamingul facut in cateva ore, la cateva minute. Consumul de energie este mai putin optimizat, comparativ cu genenratia a 11-a a procesorului i7, insa performantele acestui tip de procesor nu sunt deloc de neglijat. Pentru activitati de zi cu zi, acesta este mai mult decat suficient, la un pret cel putin decent.

i7 11th Gen CPU

Modele de procesoare i7 11th gen sunt dotate cu 8 nuclee, avand o viteza de pana la 4.9 GHz, fiind perfecte pentru gaming si sarcini complexe. O alta caracteristica importanta a acestor procesoare este calitatea imaginilor si modului in care poti inregistra in timpul gamingului cu ajutorul ecranului. De asemenea, procesorul i7 11th gen pot fi adaptate la placi video nou-aparute, oferind o calitate de conectare inalta la celelalte componente ale laptopului sau PC-ului. Aceasta generatie de procesor vine la pachet cu performante excelente si ofera utilizatorului capabilitati extinse.

Buletin informativ

Introdu adresa ta de e-mail mai jos pentru a te abona la Buletinul nostru Informativ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *