In ziua de astazi, laptopul reprezinta varianta perfecta de a imbina capacitatile pe care ti le poate oferi un Desktop cu portabilitatea si utilizarea acestuia in locurile dorite.
Initial, acestea au fost folosite pentru a face posibila accesibilitatea tehnologiei si pe teren, in domenii precum contabilitate, vanzari, domeniul militar etc., dar cu timpul, datorita evolutiei si dorintei de a face componentele cat mai mici si cat mai eficiente, multa lume a inceput usor usor sa isi schimbe orientarile de la un sistem desktop la laptop, tocmai pentru ca poate oferi aproximativ aceleasi capacitati, dar ce mai important, mobile.
Odata cu cererea mare a pietei, implicit a crescut si numarul de companii producatoare de astfel de dispozitive, creand tot mai multe modele, special destinate pentru nevoile fiecaruia in parte. Astazi, iti poti cauta laptopul care sa aiba capacitatile necesare strict nevoilor tale, sub diferite forme si, bineinteles, la diferite preturi.
Pentru a sari in ajutorul tau, expertii nostri au realizat o detaliere a acestui dispozitiv inteligent, laptopul, creandu-ti astfel o imagine realista despre capacitatile tehnice si fizice pe care acesta le-ar putea avea.
Caracteristici generale
Existand pe piata o multitudine de modele, acestea sunt facute pentru a indeplini cerintele fiecarui individ in parte. Cu toate acestea, laptopurile sunt compuse din aproximativ aceleasi componente de baza cu ajutorul carora acesta functioneaza, diferenta intre ele fiind facuta doar de forma si de capacitati.
Ultraportabil vs Gaming vs Notebook
Marea majoritate a oamenilor aleg sa achizitioneze un laptop tocmai pentru scopul lui principal, portabilitatea. Astfel, isi doresc ca acesta sa fie pe de-a parte si capabil sa le indeplineasca sarcinile, dar sa aiba si o forma si o greutate adecvata astfel incat sa poata fi purtat oriunde acestia au nevoie.
Sarind in spijinul doritorilor, marile companii producatoare de laptopuri au cautat rapid solutii pentru a le satisface nevoile. Asa au luat fiinta laptopurile ultraportabile, care pe langa capacitati tehnologice deosebite, dispun de o forma compacta si o greutate redusa, putand fi luate oriunde este nevoie de ele usor si simplu.
O a doua categorie de laptopuri este cea mai adorata de adolescenti in general, dar nu numai, si anume laptopurile de gaming. Facand posibila convertirea capacitatilor mari ale unui desktop intr-un dispozitiv portabil, laptopurile de gaming sunt acum tot mai cautate pentru ceea ce pot sa ofere. De la rapiditate in executie la grafica deosebita si cu multe cadre pe secunda, laptopurile de gaming au ajuns la mare cautare in zilele de astazi.
O a treia categorie, laptopurile notebook, reprezinta dispozitivul inteligent cu capacitatile de baza, dar care este foarte usor de dus oriunde ai nevoie, tocmai pentru ca are dimensiuni foarte mici, de pana in 10 inch, si componente cat mai subtiri sau care indeplinesc necesitatile de baza: navigare pe internet si utilizarea programelor de baza.
Ia-ta ce ar trebui sa stii atunci cand doresti sa iti achizitionezi un laptop, si cum trebuie sa le compari astfel incat sa iti satisfaca nevoile.
Procesor (CPU)
Unitatea centrala de prelucrare a datelor (CPU), sau asa cum este cunoscut cel mai comun, procesorul, reprezinta creierul sistemul de calcul pe care in utilizam, in cazul de fata, laptopul. Procesorul este una dintre cele mai importante componente ale unui calculator, acesta stabilind cine, ce si cand sa opereze, astfel incat raspunsul sa fie unul promp si sigur.
Desi exista multe modele si branduri de procesoare, cele mai cunoscute sunt Intel si AMD, acestea fiind cel mai des intalnite in cadrul laptopurilor de top, care, bineinteles, sunt si cele mai eficiente. Adevarata performata a unui procesor se regaseste in cadrul vitezei cu care acesta poate sa lucreze, mai exact cicluri pe secunda. De exemplu, un procesor poate sa lucreze in milioane de cicluri pe secunda (MHz) sau in miliarde de cicluri pe secunda (GHz).
Procesor Grafic (GPU)
O unitate de procesare grafica (GPU), sau un procesor grafic, este un circui electronic special, care poate manevra si modifica rapid datele pentru a accelera crearea de imagini intr-un tampon de cadru destinat iesirii pe un dispozitiv de afisare, mai exact un ecran.
Pe scurt, rolul unui procesor grafic este acela de a lucra in colaborare cu procesorul CPU, astfel indeplinind sarcinile pe care le au. Dedicat sau integrat, un GPU mai performant iti va oferi o imagine mai rapida pe ecran, astfel tu te bucuri de momente instant fara sa mai ai intarzieri.
Laptopurile cu un procesor GPU cu capacitati mari coincid de cele mai multe ori cu cele de gaming, unde este nevoie de multe cadre pe secunda si de o grafica cat mai buna pentru a capta si intelege cat mai bine variabilele jocului.
SSD vs HDD
Clasificandu-se ca fiind parte necesara in cadrul unui Laptop sau Desktop, aceste doua medii de stocare se diferentiaza vizibil, atat ca si marime, cat si ca rapiditate, capacitati sau pret. Principala diferenta intre SSD si HDD este viteza cu care acestea pot opera.
Avand un principiu de functionare mecanic, un HDD presupune intarzieri, zgomot, dar si de un consum mai mare de energie, care este tranformat in caldura. Cu toate acestea, avantajul major pe care il are este acela ca poate sa ofere o capacitate mare de stocare mai ieftin.
Un SSD utilizeaza ca si mediu de stocare chip-uri de memorie NAND Flash care sunt gestionate cu ajutorul unui procesor dedicat. Avantajul major pe care il are acesta este tocmai faptul ca poate accesa date din mediul de stocare sau scrie unele noi mai rapid de sute de ori fata de un HDD. Totusi, cu toate ca ofera beneficii majore, pretul este pe masura.
Functii aditionale (amprenta, camera web, difuzoare, etc.)
Pe langa necesitatile de baza de care trebuie sa dispuna un laptop, in funtie de nevoile tale acesta poate veni la pachet cu diverse functii aditionale, care ii pot mari spectrul de utilitate sau de comoditate. Acesta poate sa dispuna de un sistem de siguranta care sa iti ofere protectie asupra datelor pe care le ai, utilizand, pe langa clasica parola, deblocarea pe baza de aprenta, fiind sigur ca acesta va fi folosit doar de catre tine si ca ceea ce contine este confidential.
Majoritatea laptopurilor din ziua de astazi contin o camera web frontala cu care poti interactiona cu ceilalti, prin intermediul videoconferintelor. Aceasta poate avea diferite capacitati, de la VGA pana la HD sau ultra HD, 4K, unde in functie de dorinte, poti opta pentru ceea ce iti este necesar.
Sitemul stereo incorporat, de asemenea, poate fi mai mult sau mai putin performant. De la claritatea sunetului si pana la capacitatea difuzoarelor, sistemul audio al laptopului tau poate sa difere. Cel mai important este ca acesta poate fi conectat la sisteme separate, de exemplu Home Cinema, cu ajutorul carora fizionarea unui film sau o petrecere pot fi mult mai placute cu sunete de calitate.
Tastatura iluminata este necesara atunci cand ai activitate pe timp de noapte. In special, aceasta este utila atunci cand doresti sa introduci continut in documente, dar cel mai adesea aceasta este cautata de gameri, care doresc sa identifice tastele necesare jocurilor pe timp de vizibilitate redusa, putand opta chiar si pentru lumina de tip curcubeu, care creaza un sentiment interesant.
Lista laptop-uri populare in Romania
Datorita lucrurilor pe care pot sa le ofere, anumite modele de laptopuri au devenit rapid populare, tocmai pentru ca sunt capabile sa imbine utilul cu placutul, oferind un raport calitate-pret deosebit. Fie ca vorbim de laptopuri ultraportabile, de gaming sau chiar notebook, toate au particularitatile lor, care pot fi valorificate in functie de necesitatea clientului.
Laptop Gaming Lenovo IdeaPad 3 15ACH6
Toti gamerii adevarati isi doresc un laptop care sa imbine atat capacitati ridicate necesare desfasurarii optime ale jocurilor, dar si o forma cat mai placuta si eficienta la utilizare. Astfel, laptopul Lenovo IdeaPad 3 15ACH6 combina un design placut, fiind subtire si usor, dar avand si componente care sa duca la standarde inalte.
Acum gamingul este mult mai usor cu afisajul IPS FHD de pana la 165Hz (1920×1080) combinat cu o placa video dedicata nVidia GeForce RTX de 4GB, care iti creeaza o imagine clara si placuta atunci cand te joci, eliminand oboseala ochilor.
Datorita noului procesor AMD Ryzen ™ 5600 din seria H in colaborare cu un SSD de 512 GB si o memorie RAM de 16GB, grijile despre functionarea greoaie a aplicatiilor si a jocurile au disparut definitiv. Bucura-te acum de procesare instanta a datelor, fara sa mai astepti dupa intarzierile clasice ale altor sisteme de calcul.
Cu o greutate de 2.25kg si dimensiuni de 359.6 x 251.9 x 24.2 mm, acesta poate fi transportat usor si simplu, putand de asemenea sa fie aplasat oriunde ai nevoie. Ca si principale detalii de natura tehnica, in cadrul acestui produs vei regasi:
- Tip procesor: AMD Ryzen 5 5600H;
- Numar nuclee procesor: 6;
- Frecventa nominala si Turbo Boost: 3.3 GHz respectiv 4.2 GHz;
- Cache: 16384 KB;
- Procesor grafic integrat: AMD Radeon™ Graphics;
- Display: 15.6 inch, Full HD, Tehnologie IPS, Rezolutie 1920 x 1080;
- Luminozitate: 250 niti;
- Capacitate memorie RAM: 16 GB, cu frecventa 3200 MHz, Tip DDR4;
- Stocare de tip SSD, capacitate 512 GB, Interfata PCI Express M.2;
- Placa video nVidia GeForce RTX dedicata, Model RTX 3050;
- Capacitate memorie video: 4096 MB;
- Camera WEB HD, Difuzoare stereo 4 W, Tastatura iluminata RGB 4 zone;
- Porturi: 1 x RJ-45, 1 x Audio Out/Microfon, 1 x HDMI 2.0, 2 x USB 3.2 Type A Gen 1, 1 x USB 3.2 Type C Gen 1;
- Sistem de operare: EFI Shell;
- Greutate: 2.25 Kg;
- Dimensiuni (Lungime x Latime x Inaltime): 359.6 x 251.9 x 24.2 mm
- Securitate: Firmware TPM 2.0;
- Accesorii incluse: Adaptor 135 W;
- Baterie: 45Wh, Autonomie 5 h;
- Putere grafica maxima: 75W.
Laptop Apple MacBook Pro MYDA2ZE/A
Procesorul M1 de pe acest laptop MacBook Pro il face sa fie extrem de prompt si eficient. Avand 8 nuclee, dar si un motor neuronal cu 16 nuclee, acesta preia cu usurinta sarcinile complexe, avand o performanta de procesare de 2.8 ori mai mai rapida fata de generatiile anterioare.
Cu display-ul Retina de pe acest produs, imaginile capata un nivel complet nou de realism, unde regasim imagini si texte clare, si o retroiluminare LED stralucitoare care ofera nuante pure de alb si negru.
Camera FaceTime HD profita din plin de procesorul de ultima generatie, dand calitate imaginilor in conferinte video. Pe langa aceasta, noile microfoane de calitate va vor asigura ca toata lumea va aude tare si clar. Ca si principale detalii de natura tehnica, in cadrul acestui produs vei regasi:
- Procesor: Apple M1, arhitectura ARM;
- Numar nuclee : 8;
- Tehnologie procesor: 5 nm;
- Display de 13.3 inch cu format WQXGA si tehnologie IPS si Retina si o rezolutie de 2560 x 1600;
- Memorie RAM 8 GB, tip LPDDR4X;
- Stocare SSD de 256 GB;
- Placa video integrata;
- Camera WEB HD, Difuzoare stereo, Trei microfoane;
- Porturi: 2 x Thunderbolt v3, 1 x Audio Out/Microfon;
- Wireless 802.11 ac;
- Sistem de operare: Mac OS;
- Greutate: 1.4 Kg;
- Dimensiuni (Lungime x Latime x Inaltime): 304.1 x 212.4 x 15.6 mm;
- Securitate: TouchID;
- Accesorii incluse: Adaptor USB-C 61W;
- Autonomie baterie: 20 h.
Laptop Gaming Acer Predator Helios 300 PH317-55
Inarmat cu placa grafica NVIDIA® GeForce RTX 3000s, procesorul mobil Intel® Core™ de generatia a 11-a si tehnologia 3D personalizata AeroBlade™ de generatia a 4-a, laptopul Acer Helios 300 tranforma gamingul in ceva mult mai relist si mai captivant.
Cu capacitati asemanatoare unui Desktop si cu un sistem de racire bine gandit, ce dispune de aripioare speciale in partea superioara si inferioara a marginii ventilatorului cu o nervura curbata, se reduce semnificativ zgomotul coolerelor, dar creste eficienta.
Pentru a fi cat mai captivat de joc, tastatura RGB personalizata cu 4 zone foloseste caractere Predator, taste concave transparente pentru WASD si doua taste integrale utile: Turbo si PredatorSense™. Ca si principale detalii de natura tehnica, in cadrul acestui produs vei regasi:
- Procesor Intel® i5 11400H, cu o arhitectura Tiger Lake si 6 nuclee;
- Frecventa nominala si Turbo Boost: 2.7 GHz, respectiv 4.5 GHz;
- Memorie cache: 12288 KB
- Tehnologie procesor: 10 nm;
- Procesor grafic integrat: Intel® UHD Graphics;
- Display de 17.3 inch, Full HD, cu tehnologie IPS si o rezolutie de 1920 x 1080;
- Memorie RAM: 16 GB, tip DDR4, si o capacitate memorie maxima suportata de 32 GB;
- Stocare SSD de 512 GB cu interfata PCI Express;
- Placa video nVidia GeForce RTX dedicata, model RTX 3060 si o capacitate de 6144 MB de tip GDDR6 si tehnologie DirectX 12;
- Camera WEB HD, Audio DTS:X Ultra;
- Porturi: 1 x Mini DisplayPort, 1 x HDMI, 1 x RJ-45, 1 x Audio Out/Microfon, 1 x USB 3.2 Type A Gen 2, 2 x USB 3.2 Type A Gen 1, 1 x USB 3.2 Type C Gen 2;
- Sistem de operare Windows 11 Home preinstalat;
- Greutate: 2.9 Kg;
- Dimensiuni (Lungime x Latime x Inaltime): 398 x 275.3 x 26.55 mm;
- Limba tastatura Tastatura internationala
- Securitate: Kensington Lock, Parola BIOS, TPM 2.0;
- Accesorii incluse: Adaptor 330W.