JavaScript este in principal un limbaj de programare, care este folosit pe partea de front-end in dezvoltarea website-urilor web. Totusi, daca alegi framework-ul potrivit, il vei putea utiliza si in back-end, adica pe server.
Acest lucru este in special util, acelor care vor sa dezvolte aplicatii web, pe PC-ul personal. In acest articol, voi prezenta cel mai bune framework bazat pe JavaScript, care iti da posibilitatea sa lucrezi server-side.
Framework-ul despre care vom discuta, este Meteor JS. In primul rand, hai sa-ti dau o scurta introducere la acest instrument:
Meteor JS – Introducere
Meteor este un framework special creat, ca JavaScript sa functioneze pe partea de back-end, la fel de bine si eficient ca pe front-end. Practic, Meteor este o platforma end-to-end, in dezvoltarea aplicatiilor web.
A fost lansat pentru prima data in 2012, iar de atunci a primit actualizari constante, care au dus la multe imbunatatiri.
Un aspect important al acestui framework, este faptul ca este un instrument open-source. Acest lucru inseamna ca il poti folosi in totalitate gratuit, fara niciun fel de taxe.
Dar asta nu e tot. Din moment ce Meteor este open-source, inseamna ca il poti customiza dupa plac, sa se conformeze usor nevoilor tale legate de un proiect anume. Totusi, daca nu ai experienta necesara pentru asa ceva, este mai bine sa folosesti framework-ul in forma lui standard.
Ce poti face cu Meteor mai exact?
Raspunsul este, practic orice. Am mentionat mai sus ca Meteor este un end-to-end framework. Asta inseamna ca poti crea aplicatii web complexe, fara sa folosesti alte tehnologii in afara de Meteor.
Daca te apuci sa dezvolti o noua aplicatie folosind platforma, vei putea trece prin toate etapele pana la finalizare, utilizand doar Meteor.
Acum iti voi lista cateva dintre cele mai relevante aspecte pozitive ale acestui framework:
Este usor de folosit
Daca esti incepator in domeniul programarii, Meteor este o alegere buna sa incepi folosirea unui framework. Este recunoscut ca si unul dintre cele mai simple framework-uri JavaScript.
Documentatia oferita de platforma este una complexa si bine structurata, care explica in detaliu fiecare aspect legat de Meteor. In plus, daca stii deja sa utilizezi JavaScript, iti va fi foarte usor sa intelegi functionarea acestui framework.
Testarea aplicatiilor in timp real
Cand dezvolti o noua aplicatie web, probabil vrei sa vezi cum se va comporta in final. Meteor vine cu un tester live, care ruleaza codul scris in timp real. Acesta se numeste Velocity.
Astfel, timpul de dezvoltare al unei noi aplicatii, poate sa scada dramatic, intregul proces fiind mult ai eficient si usor de finalizat.
Comunicare perfecta intre server si client
Din moment ce Meteor poate fi folosit si pe partea de back-end (pe server), este necesar sa comunice fara probleme cu partea de front-end al unui website, sau unei aplicatii web. Altfel, aplicatiile dezvoltate nu ar fi functionale (cel mult doar partial).
Meteor asigura o comunicare fara probleme intre cele 2 parti ale unei aplicatii sau website. Procesul este un totalitate automatizat, diferit fata de alte framework-uri mai vechi, unde trebuie sa faci totul manual.
De unde sa inveti Meteor?
Daca crezi ca merita sa folosesti Meteor pentru proiectele tale, ar fi bine sa stii unde poti dobandi deprinderile necesare acestui framework. Hai sa-ti dau cateva idei:
Daca vrei o resursa gratuita, de unde poti invata, iti recomand canalul de YouTube LevelUpTuts. Acesta vine cu un playlist dedicat lui Meteor. Scott (creatorul canalului), este foarte bun in explicarea tuturor aspectelor legate de framework si folosirea acestuia intr-un mod eficient.
Learn Meteor JS by Building 10 Real World Projects, este un curs pe care il poti gasi pe website-ul Udemy.com. Acesta nu este unul gratuit, dar totusi, merita banii. Pe parcurs, vei crea 10 proiecte diferite, toate folosind Meteor JS. Astfel, vei avea o experienta remarcabila, in utilizarea framework-ului.
Nu in ultimul rand, Website-ul Oficial Meteor, ofera de asemenea o multime de tutoriale, care au rol in familiarizarea ta cu acest instrument. In plus, documentatia iti va fi da mare folos de asemenea.
In final, daca vrei sa incepi utilizarea unui framework care iti pune la dispozitie totul pentru a dezvolta o aplicatie atat pe partea de back-end cat si front-end, Meteor este un candidat perfect.
Tot ce trebuie sa faci, este sa accesezi pagina oficiala, sa instalezi framework-ul si sa inveti sa-l folosesti!