Cafeaua este unul din cele mai cautate produse prezente in toate magazinele din tara noastra. Pe langa aroma interesanta si gustul intens, cafeaua vine la pachet si cu o multime de beneficii de care nu toata lumea stie. Asadar, ti-am pregatit un set de informatii mai putin cunoscute pe care e foarte important sa le stii despre cafea.
Ajuta la Dezvoltarea Memoriei de Scurta Durata
Te-ai gandit vreodata sa bei o cafea inainte sa te apuci de invatat pentru examenul de maine? Ei bine, trebuie sa stii ca o ceasca de cafea nu are doar rol de energizant in procesul de invatare. Compusii aferenti cofeinei ajuta la dezvoltarea capacitatii de memorare pe durata scurta (si chiar medie). Astfel, printr-o serie de procese chimice, capabilitatile tale de a retine un text sau un set de valori vor fi imbunatatite considerabil. Totusi, pentru a te bucura de acest efect foarte interesant, va trebui sa bei cafea in mod regulat. O ceasca de cafea bauta o data pe luna nu te va ajuta foarte mult. In schimb, o cana de cafea proaspat macinata bauta in fiecare zi iti poate oferi un adevarat avantaj in ceea ce priveste invatatul pentru viitoarele examene.
Creste Speranta de Viata
In urma unor studii recente, consumul constant de cafea in cantitati normale a fost asociat unei sperante de viata mai mari. Acest fapt se intampla deoarece cofeina si ceilalti compusi chimici din cafea ii permit corpului tau sa faca fata mai usor schimbarilor la nivel hormonal. Astfel, substantele pe care corpul tau le asimileaza in urma unei cesti de cafea includ:
- Vitamine din familia B (inlcusiv B3, B5 si B1);
- Potasiu (K);
- Mangan (Mn).
In urma absorbtiei acestor substante in flluxul sangvin, organele tale se bucura si ele de aportul generos de vitamine. Asadar, consumul moderat de cafea te poate ajuta, per total, sa duci o viata mai sanatoasa.
Incetineste Imbatranirea
Prin intermediul antioxidantilor care se genereaza in urma reactiei apei clocotite cu cafeaua proaspat macinata, corpul tau se bucura de o bariera impotriva asa-numitului stres oxidant. Mai exact, apa clocotita se amesteca cu particulele de cafea si extrage compusii antioxidanti din acestea. In urma consumului lichidului rezultat, vei ingera o cantitate semnificativa de compusi benefici. Acestia se fixeaza in organism si sunt intotdeauna pregatiti sa actioneze impotriva efectelor stresului si imbatranirii.
Studii recente au aratat o oarecare legatura intre consumul moderat de cafea si minimizarea efectelor vizibile ale imbatranirii. Pe de alta parte, in ceea ce priveste latura psihologica, cafeaua te ajuta sa ramai lucid pana la o varsta mai inaintata. Astfel, scad considerabil sansele de a dezvolta o boala neurologica (inclusiv Alzheimer si Parkinson). Majoritatea studiilor sugereaza ca consumul de cofeina scade riscul de a dezvolta boala Alzheimer.
Cu toate acestea, este relevant ca efectele benefice apar numai inainte de izbucnirea bolii (faza premorbida). Potrivit unui raport recent, persoanele care beau cel putin patru cani de cafea de marime medie in fiecare zi au un risc mai scazut de a suferi de boala Parkinson. Mai mult, studiul a aratat ca daca pacientii care sufera de aceasta boala cresc consumul de cofeina, simptomele se amelioreaza semnificativ.
Scade Riscul de Diabet Zaharat
Multumita compusilor chimici meniti sa echilibreze nivelul de glucide din corp, cafeaua este asociata unui risc cu pana la 30% mai scazut de a dezvolta diabet de tip II (asa-numitul diabet zaharat). Astfel, o ceasca de cafea pe zi se pare ca este un mod foarte eficient de a te mentine sanatos pe o perioada cat mai lunga de timp, in special daca esti un fan declarat al dulciurilor si zaharurilor. Acest efect este valabil atat in cazul cafelei cu cofeina, cat si in cazul cafelei fara cofeina (denumita, in mod general, decaf sau cafea decofeinizata).
Motivul din spatele acestei asocieri este acela ca protectia impotriva diabetului de tip II nu este generat de cofeina din cafea, ci de compusii aferenti. Este binecunoscut faptul ca persoanele care beau cel putin o ceasca de cafea in fiecare zi au un sistem circulator mai sanatos. Mai multe studii au demonstrat ca cofeina ofera diverse beneficii pentru sanatate consumatorilor sai. Cu toate acestea, mai multe studii au raportat o crestere a nivelului de colesterol la persoanele care consuma cantitati mai mari de cofeina.
Creste Capacitatea de Concentrare
Pe langa efectele bine-cunoscute de generator instantaneu de energie, o cana de cafea iti permite sa actionezi mai eficient atunci cand vine vorba de efectuarea unor activitati cu nivel inalt de concentrare mentala. Asadar, daca consumi o ceasca de cafea inainte sa te apuci de lucru la birou, ai toate sansele sa te bucuri de o zi mai productiva decat de obicei. Totodata, capacitatea cofeinei de a creste pulsul si de a ascuti simturile iti permite sa o folosesti ca asul din maneca inaintea unor evenimente importante – examene, intalniri de afaceri, cursuri importante, etc.
Adrenalina este un hormon eliberat in situatii stresante. De obicei, atunci cand esti in pericol, corpul tau secreta adrenalina. Actioneaza ca un hormon stimulant care iti stimuleaza in mod natural simturile si te ajuta sa iesi din situatia periculoasa. Este denumit si hormonul lupta sau fugi. Cofeina determina creierul sa elibereze adrenalina in corpul tau. Acesta este motivul pentru care, dupa ce bei o ceasca de cafea, esti mai bun la rezolvarea situatii si depasirea anumitor probleme.
Ajuta la Mentinerea Elasticitatii Pielii
Prin primsa nutrientilor prezenti in boabele de cafea, pielea ta isi va mentine pentru mai mult timp proprietatile, minimizand efectele vizibile ale trecerii timpului. Consumul moderat de cafea este recomandat, in special, persoanelor care isi doresc sa arate mai tinere pentru o perioada cat mai lunga de timp. Efectele cafeinei asupra pielii se remarca, in mod preponderent, in zona tenului si a gatului, intrucat acestea sunt portiunile de tegument cele mai puternic irigate de fluxul sangvin.
Totusi, consumul de prea multa cafea in mod constant poate genera un efect contrar. In cazul in care depasesti in mod constant doza zilnica recomandata de cafea, este destul de probabil sa suferi de insomnii. In consecinta, efectele noptilor nedormite se vor vedea mai intens pe corpul tau, iar beneficiile cafelei nu vor mai fi atat de pronuntate.
Genereaza Fericire
Un studiu publicat de Harvard in urma cu cativa ani arata o corelatie foarte puternica intre consumul de cafea si nivelul de serotonina – hormonul fericirii – din corp. Asadar, femeile care consuma intre 4 si 6 cani de cafea in fiecare zi prezinta un nivel cu pana la 45% mai crescut de fericire. Alternativ, persoanele care consuma minim 3 cani de cafea in fiecare zi prezinta un risc cu pana la 53% mai scazut de a prezenta tulburari de natura psihica si tendinte suicidale.
Care este Doza Zilnica de Cofeina Recomandata?
Conform unor studii recente, doza zilnica admisa de cofeina se situeaza intre 100 mg si 600 mg. Aceste valori sunt asociate unui numar de 1 pana la 6 cesti de cafea pe zi. Totusi, cantitatea exprimata in ml de cafea pe care o bei nu este tocmai relevanta. Prin prisma varietatii foarte mare de tipuri de cafea de pe piata, va trebui sa iei in calcul taria acesteia atunci cand calculezi doza ta zilnica de cofeina.
Spre exemplu, o cafea cu un grad de tarie redus (1 din 5 / 20%) este posibil sa contina doar 50 mg de cofeina. Asadar, cantitatea de lichid pe care o poti consuma zilnic creste semnificativ. Pe de alta parte, in cazul tipurilor de cafea foarte concentrate (tarie 5 din 5 / 100%), cantitatea de cofeina poate ajunge pana la 200 mg pentru o singura portie. Astfel, poti depasi foarte usor cantitatea maxima recomandata.
Ce se intampla daca Depasesti Doza Zilnica Recomandata?
In cazul in care ai depasit, dintr-un oarecare motiv, doza zilnica recomandata de cofeina, este destul de probabil sa te gasesti in situatia unei Intoxicatii cu cafeina. Aceasta stare este relativ periculoasa, prezentand simptome imprevizibile si neplacute, dar si un anumit risc de a dezvolta complicatii. Spre exemplu, principalele simptome ale intoxicatiei cu cafeina sunt:
- Ameteala si vertij;
- Diareea;
- Febra;
- Irascibilitate si toleranta minima la aspecte minore;
- Cefalee si dureri de cap intense;
- Insomnie;
- Politipsie (senzatie de sete continua).
Totodata, aparitia unor simptome ceva mai grave necesita asistenta medicala de urgenta:
- Dificultati de respiratie;
- Varsaturi incontrolabile;
- Halucinatii (auditive si / sau vizuale);
- Convulsii;
- Contractii musculare incontrolabile.
Cum Poti Combate intoxicatia cu Cafeina?
In ceea ce priveste tratamentul unei eventuale intoxicatii cu cafeina, este foarte important sa intelegi mecanismul din spatele rezolvarii problemei. Scopul principal al tratamentului este de a elimina compusul din corp si de a minimiza efectele simptomelor. In cazul in care simptomele sunt ceva mai usorae, poti astepta pur si simplu pana ce cafeina este eliminata complet. Alternativ, poti consuma o cantitate crescuta de apa, poti consuma alimente bogate in magneziu si potasiu (spre exemplu, banane si mere). O alta varianta viabila o reprezinta efectuarea de exercitii fizice de tip cardio.
Astfel de exercitii determina inima sa lucreze mai intens, consumand mai repede nutrientii asociati cafeinei. Pe de alta parte, daca simptomele sunt ceva mai grave, este posibil sa fie nevoie sa efectuati spalaturi gastrice intr-un mediu organizat. Acest tratament este foarte frecvent utilizat atunci cand compusii din cafea au ajuns deja in stomac si in tractul gastrointestinal. Pentru asistenta, in cazul unor astfel de simptome complexe, va fi, cu siguranta necesar sa va adresati unei persoane specializate.