A fi sau a nu fi – Hacker

Pentru inceput, trebuie sa stii ca un hacker este o persoana, sau mai bine zis un „individ”, ce este obsedat in primul rand de calculatoare, si cam tot ce tine de domeniul it. Punct. Nimic mai mult.

Termenul de Hacker a devenit in ultima vreme asociat ca sa zic intr-o fraza mai placuta „Act de vandalism computerizat”.

Sunt multi hakeri, buni sau mai putini buni. Alti ii mai cunosc sub numele de „Black Hat – Hacker” sau „White Hat – Hacker”, „Grey Hacker” sau oricum ar fi, cert este ca termenul de Hacker in ziua de astazi este foarte controversat.

Dupa parerea mea, cea mai buna descriere a termenul de Hacker – Tanar cu o minte stralucita (dar de cele mai multe ori nu e chiar asa stralucita precum pare), aspect fizic ciufulit, de multe ori cu ochii scufundati doar in tastatura si monitor.

Vad in fata lor doar linii de comenzi, in special comenzile de tip DOS, si sunt foarte tensionati si rabdatori sau de ce nu nerabdatori.

Degetele acestora cunosc tastatura mai ceva decat propria lor casa, si sunt pregatite sa „loveasca” tastele la o fractiune de secunda, parca ar fi la foc automat.

Acestia lucreaza foarte mult, si de cele mai multe ori pot rezista mult timp fara a se gandi la propriul lor organism, uita de foame, uita de sete, uita de oboseala si ar dormii cu calculatorul in brate daca ar putea, si de cele mai multe ori acestia pot dorm pe calculator la cat de obositi sunt.

Zici ca ma desciu oarecum pe mine … Stiu stiu, au murit laudatori. Glumesc. Dar acesta este primul sentimet al meu si nu stiu de ce cred ca si al vostru cand descriem termenul de „hacker”.

Acest tip de indivit uita de cunoscuti (tata, mama, frate sau sora) si de prieteni, si uite asa timpul zboara extrem de repede, iar la sfarsit acestia realizeaza ca a „lucrat” douazeci sau chiar treizeci de ore fara oprire si totusi li se pare ca au fost acele cinci minute de care stim noi cu totii.

Cei mai multi hackeri, sau mai bine zis majoritatea hack-erilor sunt in mare parte tineri, de multe ori adolescenti care au gasit in lumea calculatoarelor sau a domeniului it, „ceva anume”, in care ei pot modela dorinele lor proprii, este lumea lor, unde fac tot ceea ce doresc ei.

In trecut, prin ani 1980, odata cu aparitia calculatoarelor personale si in special cu retelele de calculoatare de tip dial-up, termenul de hacker a dobandit o conotatie peiorativ negativa, adesea referindu-se la cineva care invadeaza in secret calculatoarele altora, inspectarea sau manipularea frauduloasa cu programele sau datele stocate pe ele.

Mai precis, insa o astfel de persoana ar fi numita „cracker” nicidecum hacker. Hacker pentru mine inseamna a crea, a dezvolta, a inbunatatii ceva, orice in domeniul IT si cum am mentionat mai sus, ai Pasune iubesti ceea ce faci.

De asemenea termenul de hacker mai inseamna – Cineva care doreste sa descopere si sa exploreze taramuri noi, cum ar fi, dincolo de simpla programare, sa vada cum lucreaza un program sau sistem de operare, cu alte cuvinte ii face placere sa fie autodidact.

Sa va mai dau un exemplu. Sa ne luam de domnul „Doctor”. Doctor e si ala de familie, si ala Veterinar. Dar au specialitati diferite. Doctorul dentist si el e tot Doctor. Dar el este un Doctor bun? Ce determina daca el e Doctor bun sau rau? Clar, munca lui, actiunea acestuia.

La fel si termenul de Hacker. Hacker nu e altceva decat sa ai pasiune pentru domeniul IT. Sa creezi, sau sa testezi, sa inovezi, sau de ce nu sa repeari, la fel precum si Doctorii mentionati mai sus, fiecare are o specialitate, asa si noi, celor care voi ii numiti „Hackeri”.

Sper ca acest articol a fost pe intelesul tau si ca ai ramas cu ceva in cap. Pana la urma urmei, esti Hacker, atata timp cat si tie iti place ceea ce faci la PC si o faci cum trebuie. 😉

Buletin informativ

Introdu adresa ta de e-mail mai jos pentru a te abona la Buletinul nostru Informativ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA