5 Lucruri pe care le poti face cu JavaScript

JavaScript este unul dintre cele mai des folosite limbaje de programare in ziua de azi. Dar poate te intrebi la ce il poti folosi mai exact? Care sunt cele mai importante domenii unde JavaScript este de neinlocuit? Acest articol va da raspunsul la aceste intrebari. Vom vorbi despre 5 lucruri pe care le poti face utilizand limbajul JavaScript. Astfel, iti vei face o idee mai buna despre capacitatile aceestei tehnologii, si vei sti daca este bun pentru proiectele tale.

Website-uri

Dupa cum probabil stii deja, JavaScript este un limbaj care se foloseste predominant in dezvoltarea website-urilor web. Are rol in darea functionalitatii unui website. Practic, un website fara JavaScript, nu va face multe. Hai sa luam un exemplu: daca pe un website vizitat de tine apare un buton, pe care dand click va aparea o galerie foto, procesul prin care butonul iti afiseaza acea galerie, este realizat folosind JavaScript (in majoritatea cazurilor). Dar functionalitatile acestui limbaj nu se opresc aici, cand vorbim despre website-uri web.

Jocuri

Mai demult, browser-ul nu era un loc unde sa intalnesti prea multe jocuri care chiar merita jucate. Dar in ultima vreme, mai ales de la aparitia lui HTML5 si a elementului ”canvas”, jocurile create pentru browser devin tot mai populare. Majoritatea acestor jocuri folosesc JavaScript ca si limbajul principal de programare prin care sunt construite. Ca sa iti faci o idee mai buna despre cum se creeaza un joc in JS, poti accesa website-ul Codepen.io. Aici exista sute de proiecte, carora le poti vedea codul sursa. Multe dintre ele sunt jocuri simple, create doar prin cod JavaScript.

Aplicatii pentru mobil

In zilele noastre, internetul este accesat in cea mai mare parte folosind dispozitive mobile. Din acest motiv, piata aplicatiilor pentru mobil este in continua crestere. iOS si Android sunt cele doua platforme importante, pentru care companiile dezvolta aplicatii. Problema este ca aceste doua sisteme se folosesc de limbaje de programare diferite, pentru constructia de aplicatii.

Dar exista o solutie: JavaScript. Recent, framework-ul React Native, bazat pe JS, arata potential foarte mare in acest domeniu. Acesta poate fi folosit in dezvoltarea aplicatiilor cross-platform (Android si iOS in acelasi timp).

Aplicatii pentru web

In mediul online nu exista doar website-uri web standard. Multe website-uri, sunt practic aplicatii web, construite in totalitate cu JavaScript.

Un exemplu perfect in acest sens, este aplicatia Google Maps. Acest program este construit folosind JavaScript (in cea mai mare parte). Efectele si functiile pe care le poti folosi in aceasta aplicatie, toate au la baza cod JS. In acest fel, si tu poti crea aplicatii web de la zero, utilizand doar simplu JavaScript.

Aplicatii care ruleaza pe server

Poate crezi ca JavaScript este folosit doar in front-end. Sa stii ca nu e asa. Deja de ceva timp, exista framework-uri special create sa fie utilizate pentru dezvoltare de aplicatii server-side. Unul dintre aceste framework-uri, este NodeJS. Acest instrument iti da posibilitatea sa faci tot ce este necesar in partea de back-end al unui website (ca si PHP).

De exemplu, poti aduna informatii de la utilizatori, folosind formulare create prin aceasta tehnologie. Acum ca ai ajuns la finalul acestui articol, ai aflat despre 5 lucruri pe care le poti face utilizand limbajul JavaScript. Dar nu te opri aici. Limitele acestui limbaj se maresc pe zi ce trece. Incearca-l, si vei vedea ca merita folosit in proiectele tale!

Buletin informativ

Introdu adresa ta de e-mail mai jos pentru a te abona la Buletinul nostru Informativ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA